Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στα μικροκύματα …

… Στα ραντεβού μου είμαι Εγγλέζα, στην πουτίγκα μου όχι ακριβώς. Οχι τόσο επειδή η πουτίγκα που φτιάχνω είναι σκωτσέζικη, αλλά επειδή δεν τη φτιάχνω απ’ το Νοέμβριο για να σιτέψει, σύμφωνα με τας βρετανικάς παραδόσεις, οι οποίες ορίζουν ως ημέρα παρασκευής της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας την Stir Up Sunday, η οποία φέτος ήταν η 24η Νοεμβρίου.
Τώρα όμως που κοντοζυγώνουν τα Χριστούγεννα, μπορώ μια χαρά να φτιάξω εκείνη την υπέροχη και άκοπη …


Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στα μικροκύματα

   



υλικά:
150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί  
300 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα
(εδώ κράνα, σταφίδα ξανθή και μαύρη, μπλούμπερι και κάντιτα)
25 γρ. κερασάκια γλασσέ
100 ml χυμός πορτοκαλιού
100 ml νερό
50 ml κονιάκ
1 μικρό μήλο
50 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
25 γρ. φουντούκια
85 γρ. βούτυρο (κατευθείαν απ’ το ψυγείο)
1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών για γλυκά (mixed spice)
1 αυγό
1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι ή μελάσσα ή χαρουπόμελο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι







Βάζουμε σε μπωλ όλα τα ξερά φρούτα και τα κερασάκια γλασσέ κομμένα στη μέση.





Τα περιχύνουμε με το χυμό και το νερό, προσθέτουμε το ξύσμα και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στη δυνατή ένταση, για 3΄.
Όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με το κονιάκ, τα καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και τα αφήνουμε για 2 ώρες, να ενυδατωθούν και να πάρουν άρωμα.







Περνάμε το ψωμί από το multi μέχρι να γίνει χοντρά ψίχουλα. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τρίβουμε το μήλο στο χοντρό τρίφτη.






Ρίχνουμε στο μπωλ με τα φρούτα τα ψίχουλα του ψωμιού, το τριμμένο μήλο, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα ή κουτάλα σιλικόνης.






Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη, κατευθείαν από το ψυγείο, το βούτυρο - όχι όλο μαζί, αλλά σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας και ενσωματώνοντας την πρώτη δόση πριν τρίψουμε την επόμενη.  






Τέλος, ρίχνουμε το αυγό και το μέλι/πετιμέζι και κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.






Βουτυρώνουμε ένα μπωλ χωρητικότητας 1,2 λίτρων, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά με κουτάλι.






Καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη φαγητού, χωρίς να το σφραγίσουμε ερμητικά, και κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια για να βγαίνει ο ατμός.
Ψήνουμε την πουτίγκα στα μικροκύματα, στη μεσαία ένταση, για 10΄. Την αφήνουμε να σταθεί για 5΄ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8΄-10΄ ακόμη.   






Αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη και, μόλις κρυώσει λίγο, αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε πιατέλα.  

     
     
     
           
Σ’ αυτό το στάδιο, η πουτίγκα είναι μαλακή και λίγο χλωμή. Μπορούμε είτε να τη βάλουμε στο φούρνο για 10΄ στους 150°C-160°C είτε να την αφήσουμε χωρίς να τη σκεπάσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, για να οξειδωθεί από τον αέρα.  





    
     
   
Τη διακοσμούμε χριστουγεννιάτικα.
Σερβίρουμε την πουτίγκα σκέτη, με σιρόπι, με κρέμα ή με παγωτό.

   
   
















      
      





     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου