Ένα ετήσιο τσεκ-απ τι ψυχή έχει και μου βγάζετε την ψυχή μέχρι να το κάνετε; Μια γενική αίματος, ένα καρδιογράφημα, δυο υπέρηχοι - να μάσουμε το νου μας για κανά δυο χρόνια κι ύστερα μάτα πάλι, που λέμε στην Ήπειρο κι ας μοιάζει ινδικό.
Η συνηθισμένη αναιμία μας προέκυψε. Μ’ ένα συμπλήρωμα σιδήρου και λίγο κόκκινο κρέας παραπάνω ποιος μας πιάνει …
Μοσχάρι με χυλοπιτάκι
500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας
2 κρεμμύδια
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
ή φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγο κόκκινο κρασί
ζεστό νερό ή ζωμός βοδινού
300 γρ. κοφτό χυλοπιτάκι
καπνιστό τυρί ή ξηρή μυζήθρα
Καθαρίζουμε, αν θέλουμε, το κρέας από εμφανή κομμάτια λίπους και ινών και το κόβουμε σε κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε καλά το κρέας απ’ όλες τις πλευρές, να αλλάξει χρώμα και να βγάλει τα υγρά του.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο, αν χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε ξανά.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας. Χρειαζόμαστε αρκετό νερό γιατί μέσα σ’ αυτό θα μαγειρευτεί στη συνέχεια το χυλοπιτάκι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι το κρέας να πέφτει απ’ το πιρούνι.
Αδειάζουμε το κρέας μαζί με το ζουμί του σε ταψί και αλατοπιπερώνουμε ξανά για να είναι σωστά αρτυμένο και το ζυμαρικό.
Ρίχνουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε καλά.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί της επιλογής μας. Ταιριάζει ωραία ένα καπνιστό ημίσκληρο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, μια γραβιέρα ή ένα ρεγκάτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο, στη λειτουργία του αέρα ή στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει ωραία κρούστα.
Εμείς προσπεράσαμε αυτό το στάδιο, επιλέγοντας αυτή το φορά να τρίψουμε μπόλικη ξηρή μυζήθρα, ο καθένας στο πιάτο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου