… Στα Ζαγόρια και αλλαχού φτιάχνουν ένα φαγητό που λέγεται παπρικάσι και είναι ένα μαγειρευτό πικάντικο χοιρινό, με κόκκινη πιπεριά.
Εγώ φτιάχνω ένα αλμυρό κέικ που θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται κι αυτό παπρικάσι, μια που είμαστε εξαιρετικά γενναιόδωροι στις ποσότητες πάπρικας που περιέχει και του δίνει ένα χρώμα αντίστοιχο με αυτό που δίνει στα φλαμίγκο το κριλ …
Αλμυρό κέικ με πάπρικα
υλικά:
150 γρ. έμμενταλ (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1 κουτ. γλ. πάπρικα (γλυκειά και καπνιστή)
40 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα
μισή πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι)
2-3 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
125 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
120 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
140 ml ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ρίγανη
150 γρ. έμμενταλ (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1 κουτ. γλ. πάπρικα (γλυκειά και καπνιστή)
40 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα
μισή πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι)
2-3 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
125 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
120 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
140 ml ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ρίγανη
Κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια και τις λιαστές ντομάτες σε λωρίδες. Τρίβουμε το έμμενταλ και τη γραβιέρα ή τη μυζήθρα στο χοντρό τρίφτη.
Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την πάπρικα.
Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την πάπρικα.
Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι.
Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη στην αρχή κι ύστερα με κουτάλα ή σπάτουλα.
Προσθέτουμε το έμμενταλ και τη γραβιέρα/μυζήθρα, την πιπεριά και τη λιαστή ντομάτα. Αρωματίζουμε με ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα ακόμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄-45΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου