Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

My little …

… irish elf, μικρό ιρλανδέζικο ξωτικό μου, apple of my eye και φως των ομματιών μου, lass και θυγατέρα μου, με τα κρινοδάχτυλά σου που τρέχουν πάνω σε πληκτρολόγια και κλειδοκύμβαλα και τις κέλτικες ποδάρες σου που οργώνουν το παρκέ, με τα πράσινα ματάκια σου που λοξοκοιτάνε προς την Άπω Ανατολή, I am soooooooooooooo proud of you.
Κι αυτά τα χέρια, τα χέρια τα δικά σου, πώς να τα βάλω εγώ στην κουζίνα, τη λάντζα και τη φασίνα; Από την άλλη, όπως έλεγαν οι Λατίνοι που αγνοείς, primum vivere deinde philosophari. Που πάει να πει ότι, αν δε μάθεις να φτιάχνεις και κανά φαΐ, μαζί με τα χέρια σου που παίζουν πιάνο, θα παίζει μαντολίνο και η κοιλιά σου.
Βάλε ένα χεράκι, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα κέικ – για το χατήρι σου ιρλανδέζικο …

Ιρλανδέζικο κέικ με σταφίδες και κράνμπερυ

IMG_6926

IMG_6928

Υλικά:
300 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα
(εδώ: 100 γρ. κορινθιακή σταφίδα, 70 γρ. σουλτανίνα,
30 γρ. μπλούμπερυ ή αροάνια, 100 γρ. κράνμπερυ)
1 φακελάκι αρωματικό τσάι
200 ml καυτό νερό
120 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο (κατευθείαν απ’ το ψυγείο)
120 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. σόδα (μαγειρική)
200 ml ξυνόγαλα
1 κουτ. γλ. ανάμεικτα μπαχαρικά
(κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ)

 

Βάζουμε σε μπωλ τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το φακελάκι τσάι και τα περιχύνουμε με το καυτό νερό. Τα αφήνουμε 30΄ να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.

Βάζουμε σε άλλο μπωλ το αλεύρι και ρίχνουμε τη μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια. Δουλεύουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να γίνει σα χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, και προσθέτουμε τα αυγά, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το ξυνόγαλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.

SAM_2812

SAM_2814

Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά, ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το υγρό τους. Κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.

SAM_2816

SAM_2817

Μουσκεύουμε μια λαδόκολλα, τη στύβουμε καλά και τη στρώνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και κουνάμε τη φόρμα ελαφρά να έχει παντού το ίδιο ύψος. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 1 ώρα περίπου. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και, αν δε βγει στεγνή, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄. Μόλις κρυώσει λίγο το κέικ, το ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

SAM_2820

SAM_2822

SAM_2827

Κόβουμε το κέικ σε χορταστικές φέτες.

IMG_6930

IMG_6924

SAM_2830

IMG_6929

Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Θα επιφέρω …

… κι εγώ τις αλλαγές μου, ως άλλος Μαυρογιαλούρος, και να με συμπαθάς ΤζέιμιΟλιβέρ μου. Γιατί μπορεί ο εγχώριος πληθυσμός να καταβροχθίζει αργεντίνικες μπριζόλες, τορτίγιες, καυτερά παϊδάκια με παράξενες σάλτσες κι άλλες tex-mex νοστιμιές, αλλά δύσκολα θα πειστεί να δοκιμάσει το συνδυασμό γλυκοπατάτα-σαρδέλα.
Όσο λαχταριστά κι αν φαίνονται τα μεξικάνικα ψαρομπιφτέκια, φοβάμαι ότι θα μου μείνουν στα αζήτητα. Ενώ, αν επιφέρω τη μικροαλλαγή μου και χρησιμοποιήσω απλές πατάτες, θα γίνουν ανάρπαστα …

Ψαρομπιφτέκια με σαρδέλες, πατάτα και καλαμπόκι

IMG_6913

IMG_6915

Υλικά: 
4-5 μέτριες πατάτες
100 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
240 γρ. σαρδέλες από κονσέρβα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
καλαμποκάλευρο

Για τη σάλτσα:
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. τσ. σάλτσα τσίλι
χυμός λεμονιού
1 πρέζα κόλιαντρος ξερός
 


Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις πατάμε με πηρούνι. Μπορούμε επίσης να τις ψήσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, αρκεί να τις τρυπήσουμε πολλές φορές με πηρούνι και να τις γυρνάμε τακτικά. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, τις σαρδέλες στραγγισμένες, και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.

SAM_2784

SAM_2785

SAM_2788

SAM_2789

Χωρίζουμε το μείγμα σε 8 ίσα μέρη και πλάθουμε ισάριθμα ψαρομπιφτέκια. Τα περνάμε από το καλαμποκάλευρο και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν για τουλάχιστον 30΄.

SAM_2797

SAM_2798

Τηγανίζουμε τα μπιφτέκια σε λίγο ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά για    3΄-4΄από κάθε πλευρά.

SAM_2799

SAM_2800

Τα βάζουμε σε, ελαφρά λαδωμένο, αντικολλητικό ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 15΄περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να κάνουν κρούστα.

SAM_2802

SAM_2804

Σερβίρουμε με χόρτα ή πράσινη σαλάτα και, προαιρετικά, με τη σάλτσα γιαουρτιού που φτιάχνουμε αναμειγνύοντας όλα τα υλικά της και νοστιμίζοντας με αλατοπίπερο.


IMG_6914

IMG_6922

IMG_6919

IMG_6918

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Αλλού με τρίβεις, δέσποτα …

… κι αλλού έχω εγώ τον πόνο. Παρόλα αυτά, επειδή ένα καλό τρίψιμο είναι πάντα καλοδεχούμενο, θα το δεχτώ και θα πω κι ευχαριστώ.
Γιατί το τρίψιμο κάνει καλό, ακόμη και σε μια μηλόπιτα …

Μηλόπιτα τριφτή

ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

Υλικά:
4 μεγάλα μήλα (καλύτερα 2 ξινόμηλα και 2 κόκκινα)
3-4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
κανέλλα

Για τη ζύμη:
50 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι σπορέλαιο
3/4 ποτηριού ζάχαρη
4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες



Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε μπωλ και τα ανακατεύουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλλα.

ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

 

ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ

 

Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να λυώσει. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μαζί με το μπέικιν και τις βανίλιες και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια τρίβοντας τη ζύμη με τις άκρες των δαχτύλων για να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.

 

ΑΡΧΗ

 

ΨΙΧΟΥΛΑ

 

Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και φτιάχνουμε μια βάση με τη μισή ζύμη, τρίβοντάς την από ψηλά. Στύβουμε τα μήλα ελαφρά και τα στρώνουμε πάνω από τη ζύμη. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη, πάντα τρίβοντάς την με τα δάχτυλά μας.

 

ΒΑΣΗ

 

ΓΕΜΙΣΗ

 

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 30΄ περίπου. Μόλις κρυώσει λίγο, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

ΨΗΜΜΕΝΗ

 

ΜΕ ΑΧΝΗ

 

Σερβίρουμε.

 

ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΝΩΘΕΝ

 

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Είπαμε ψέμματα …

… πολλά, ας πούμε και μια αλήθεια.
Φάγαμε κρέατα πολλά, ας φάμε και ρεβύθια.
Μη φοβάσαι, δε θα σε προσγειώσω ανώμαλα από τα πασχαλιάτικα αρνιά, τα κοκορέτσια και τα κοντοσούβλια που ακόμα πολεμάς να χωνέψεις, στο ταπεινό όσπριο. Ρεβυθοκεφτέδες θα φτιάξω καλέ, και μάλιστα κυριλέ …


Ρεβυθοκεφτέδες με λιαστές ντομάτες

IMG_6732


Υλικά:
250 γρ. ρεβύθια
100 γρ. λιαστές ντομάτες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανός
αλεύρι
τριμμένη φρυγανιά
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
ρίγανη
φέτα (ή μη γαλακτοκομικό τυρί)

προαιρετικά: 1 σκελίδα σκόρδο

καλαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι

 

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ρεβύθια από κονσέρβα, αλλά θα κάνουμε πιο σφιχτό το μείγμα και θα το αφήσουμε περισσότερη ώρα να σφίξει.
Αλέθουμε τα ρεβύθια στην κουζινομηχανή, μαζί με τις λιαστές ντομάτες, τα κρεμμυδάκια (και το σκόρδο), και το μαϊντανό.

SAM_2411


SAM_2413

Βάζουμε το μείγμα σε μπωλ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, ρίγανη και όσο αλεύρι και φρυγανιά χρειάζεται για να σφίξει αρκετά το μείγμα και να πλάθεται. Αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε τους κεφτέδες με τυρί, ζωικό ή μη γαλακτοκομικό. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για 1 ώρα τουλάχιστον.

SAM_2415


SAM_2416


SAM_2417

Πλάθουμε κεφτέδες στο σχήμα που προτιμάμε – στρογγυλά κεφτεδάκια, πεπλατυσμένα, μακρόστενα – και τα περνάμε από το σιμιγδάλι για να τα πανάρουμε.

SAM_2433

SAM_2435


Ζεσταίνουμε αρκετό ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες μέχρι να πάρουν χρώμα από κάθε πλευρά. Μπορούμε και να τους ψήσουμε στη λειτουργία του αέρα, αφού πρώτα τους ραντίσουμε με λάδι.

SAM_2436


SAM_2437


Βγάζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε αμέσως.

IMG_6733


IMG_6734


IMG_6735