… Ιχθύς: ομοταξία σπονδυλωτών προσαρμοσμένων στον υδρόβιο βίο, χριστιανικό αρκτικόλεξο, ζώδιο του νερού, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, πιάτο ημέρας της Κυριακής των Βαΐων.
Όλα μου τα θύμισαν οι σημερινές πέστροφες, θρονιασμένες εραλδικά στο ταψί ανάμεσα στις πατάτες …
Πέστροφες στο ταψί με πατάτες, κάππαρη και λιαστές ντομάτες
υλικά:
2 πέστροφες
5-6 πατάτες
8 τοματίνια
6 λιαστές ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά κάππαρη ξαρμυρισμένη
1 φλυτζάνι λευκό κρασί
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, λάδι
Καθαρίζουμε τις πέστροφες, τις πλένουμε και τις αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους).
Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5΄-6΄ και τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τις βρασμένες πατάτες για 3΄-4΄, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μια πρέζα ρίγανη.
Ρίχνουμε το σκόρδο σε φετάκια, την κάππαρη και τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 4΄-5΄, κουνώντας το τηγάνι δυνατά για να ανακατευτούν χωρίς να διαλυθούν.
Αδειάζουμε τις πατάτες σε λαδωμένο ταψί και τρυπώνουμε ανάμεσά τους 2-3 κλαράκια ρίγανη.
Κάνουμε λίγο χώρο στο κέντρο και βάζουμε τις πέστροφες ανάμεσα στις πατάτες.
Ρίχνουμε και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και περιχύνουμε με το κρασί και λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου