Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Μαφαλντίνες φούρνου με δύο σάλτσες …

… Κυριακάτικο γεύμα. Εμβληματικό, παραδοσιακό, χαρακτηριστικό. Ήταν. Και παραμένει για πολλούς. Και για άλλους γίνεται μια καινούρια συνήθεια και ριζώνει.
Δεν είναι τόσο το φαγητό όσο η παρέα, η αφορμή κι η ευκαιρία της συγκέντρωσης, τα νέα της εβδομάδας, το ελαφρύ κουτσομπολιό κι οι πολιτικές εξελίξεις, τα μικρά και τα μεγάλα, ο καιρός που έφτιαξε, τα δειλά σχέδια για Σαββατοκύριακα και τα τολμηρά για καλοκαιρινές διακοπές, οι αναμνήσεις που ξεπετιούνται κάθε τρεις και λίγο, τα πιτσιρίκια που δε βάζουν γλώσσα μέσα, η νοικοκυρά που μπαινοβγαίνει στην κουζίνα, η λασποβροχή που λέρωσε τις βεράντες και μας έκλεισε στην τραπεζαρία, το ζάχαρο της πεθεράς που ανέβηκε και τα δόντια που κάνουν το μωρό να σπαράζει στο κλάμμα, ευχές, συμβουλές, καβγάδες, φασαρία, στην υγειά μας, σα δε ντρέπεσαι, καλή πρόοδο, πού πας ρε Καραμήτρο, γεια στα χέρια σου.
Γύρω γύρω όλοι και στη μέση το φαγητό. Που συνήθως είναι κρέας. Και συνήθως είναι ψητό. Και που μπορεί ωραιότατα να μην είναι. Και να είναι ένα πλούσιο, εντυπωσιακό, χορταστικό και βασιλικό ζυμαρικό …

 

Μαφαλντίνες φούρνου με δύο σάλτσες



ΑΝΩΘΕΝ

 

υλικά:
700 γρ. ντομάτα (τοματίνια, κονκασέ ή πασσάτα)
100 γρ. καπνιστή γαλοπούλα σε κομμάτι
1 κρεμμύδι
1 κλωναράκι σέλινο χωρίς τα φύλλα
300 ml ζεστό νερό
2-3 φυλλαράκια βασιλικός

70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
800 ml γάλα
μοσχοκάρυδο

250 γρ. ημίσκληρο τυρί
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα

8 κουταλιές ελαιόλαδο
500 γρ. μαφαλντίνες

 

 

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε 6 κουταλιές λάδι και σε μέτρια φωτιά για 10΄, μαζί με την καπνιστή γαλοπούλα σε κυβάκια και το σέλινο σε ροδέλες. 

Προσθέτουμε τη ντομάτα (εδώ ολόκληρα αποφλοιωμένα τοματίνια) και το νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 45΄, αλατοπιπερώνοντάς την προς το τέλος. 

Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αρωματίζουμε με το βασιλικό.

 

 

ΑΡΧΗ
ΝΤΟΜΑΤΑ
ΣΑΛΤΣΑ 



Λυώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε 3΄-4΄. 

Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίζει να δένει η μπεσαμέλ, χωρίς να γίνει πολύ πηχτή. 

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

 

 

ΜΠΕΣΑΜΕΛΚΡΕΜΑ 

 

Βράζουμε τις μαφαλντίνες σε άφθονο αλατισμένο νερό, στο μισό από το χρόνο βρασίματος που αναγράφεται στη συσκευασία.

 

 

ΜΑΦΑΛΝΤΙΝΕΣ
ΒΡΑΣΜΕΝΕΣ 



Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα ντομάτα και τη σάλτσα μπεσαμέλ.

 

 

ΑΝΑΜΙΞΗ
ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ
 

 


Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με το υπόλοιπο λάδι και φτιάχνουμε μια στρώση με το 1/3 από τις μαφαλντίνες και τη σάλτσα τους. 

Ρίχνουμε το μισό ημίσκληρο τυρί, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, και φτιάχνουμε άλλη μια στρώση.

 Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και απλώνουμε τις υπόλοιπες μαφαλντίνες. 

Ρίχνουμε επάνω τους το υπόλοιπο ημίσκληρο τυρί και καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

 

 

ΒΑΣΗ ΜΕΣΗ ΣΤΡΩΣΗ

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄. 

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για άλλα 10΄, χρησιμοποιώντας και το γκριλ για να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό.

 

 

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΨΗΜΜΕΝΕΣ ΨΗΜΜΕΝΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄.

Σερβίρουμε.




ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
ΑΚΡΗ
ΠΙΑΤΟ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ

 ΦΛΟΥ
ΠΛΑΪ






2 σχόλια:

  1. Και ποιος μπορεί να αντισταθεί στα ζυμαρικά; Αυτή η συνταγή είναι πεντανόστιμη και κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους για το κυριακάτικο τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευπρόσδεκτα τα σχόλια κι ας παροτρύνουν σε κυβ-ιστήσεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή