Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Stupooore …

… Δηλαδή surpriiise … Δηλαδή έκπληξηηη!!!  Έτσι το βάφτισε το cheesecake του ο Ιταλιάνος μαΐστωρ.  ‘Cheesecake stupore all’ arancia’. Εμείς πάλι ουδόλως εξεπλάγημεν. Έφτανε μια ματιά στη φωτογραφία που συνόδευε τη συνταγή. Παρότι επαγγελματική, προσεγμένη και σοφά στημένη, ήταν τίμια κι ειλικρινής, χωρίς ρετούς και photoshop απ’ αυτά που κάνουν τη Γεωργία Βασιλειάδου τη μικρή αδερφή της Μάρθας Καραγιάννη. Ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι επρόκειτο για αριστούργημα, ένα θαύμα της ζαχαροπλαστικής τέχνης, ένα εξέχον δείγμα τεχνικής άμα και καλαισθησίας.
Κι επειδή αν ήσουν εδώ μπορεί και να κάναμε αυτή τη μισητή αμερικανιά, να κλείσουμε τα φώτα, να κρυφτούμε στο σαλόνι κι όταν μπεις να φωνάξουμε όσο πιο χαζά μπορούμε “σαρπράάάιζ” και να σε κυκλώσουμε, πάντα κρατώντας το τσιζκέικ, για χρόνια πολλά κι ευχές –χιλιοειπωμένες που διατηρούν τη δύναμή τους, αγκαλιές και φιλιά σε δροσερά και μαραμένα μάγουλα …

γι’ αυτό
μανούλα μου, μανίτσα μου, θα μπω στην κουζινίτσα μου,
θα μπω στην κουζινίτσα μου και θα μεγαλουργήσω …

Αλλά επειδή δεν είσαι εδώ, μιας κι έγινες στα γεράματα εσωτερικός μετανάστης, ανέλαβε η εικόνα να γεφυρώσει την απόσταση, ο παγκόσμιος ιστός να μεταφέρει τα δέοντα, εσύ να κεραστείς το εικονικό κομμάτι κι εμείς να φάμε όλο το πραγματικό …



Τσιζκέικ με πορτοκάλι
Cheesecake stupore all’ arancia



ΑΝΩΘΕΝ
  



υλικά:
Για τη βάση:
250 γρ. μπισκότα (Πτι μπερ ή Μιράντα)
130 γρ. μαργαρίνη (λιωμένη και χλιαρή) ή βούτυρο
10 γρ. κακάο σκόνη

Για τη γέμιση: 
3 κροκάδια*
120 γρ. ζάχαρη (70+50)
300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
10 γρ. κορν φλάουρ
8 γρ. φύλλα ζελατίνης
250 γρ. ανθότυρο
150 γρ. μασκαρπόνε
130 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. σαντιγύ

Για τη διακόσμηση:
2 πορτοκάλια
1 ακτινίδιο (προαιρετικά)
φυστίκι Αιγίνης






Τρίβουμε τα μπισκότα στο multi και τα ανακατεύουμε με τη μαργαρίνη και το κακάο. Βάζουμε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ. πάνω στην πιατέλα, στην οποία θα σερβίρουμε το γλυκό. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα του μπισκότου μέσα στο τσέρκι, το πιέζουμε ελαφρά και το ισιώνουμε με κουτάλι.



ΒΑΣΗ



Βράζουμε για 2΄ το χυμό πορτοκαλιού με τα 70 γρ. ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μέτριο μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με τα άλλα 50 γρ. ζάχαρη και το κορν φλάουρ.



ΒΡΑΣΙΜΟ
   ΑΡΧΗ



Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζελατίνη, μουλιασμένη σε κρύο νερό και στυμμένη καλά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε να κρυώσει.



ΖΕΛΑΤΙΝΑ
    ΚΡΥΩΜΑ



Χτυπάμε μαζί το ανθότυρο, το μασκαρπόνε και την άχνη, μέχρι ν’ αφρατέψουν. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την κρέμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σαντιγύ, διπλώνοντας απαλά το μείγμα.



ΧΤΥΠΗΜΑ
    ΚΡΕΜΑ



Κρατάμε 150 γρ. από την κρέμα στην άκρη και αδειάζουμε την υπόλοιπη πάνω στη βάση. Βάζουμε την κρέμα που κρατήσαμε σε κορνέ με στρογγυλή μύτη και, δουλεύοντας από το κέντρο προς την περιφέρεια, φτιάχνουμε ομόκεντρους κύκλους με “μυτούλες” κρέμας.



ΑΝΑΤΡΟΠΗ
   ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αφήνουμε το τσιζκέικ στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Για να το στολίσουμε, σαπουνίζουμε καλά 2 πορτοκάλια με ωραία φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Κόβουμε κάθε ροδέλα σε 2 ή 4 κομμάτια και “κολλάμε” τις φέτες γύρω από το τσιζκέικ. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού λεπτές φέτες πορτοκαλιού και ακτινίδιου και τρίβουμε από πάνω ξύσμα πορτοκαλιού.



ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
    ΕΤΟΙΜΟ 



Τέλος, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με χοντροτριμμένο φυστίκι Αιγίνης.



ΠΙΑΤΕΛΑ

ΜΑΜ
ΑΡΤΙΣΤΙΚ




* Αν έχουμε αυξημένη χοληστερίνη, μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα με 1 αυγό και 1 κροκάδι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου