Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα …

… κακιά σκουριά δεν πιάνει; Για την αλυσίδα, ας μη το συζητάμε καλύτερα. Τ’ αγεριού το πόδι μπορεί να τη γλύτωσε προς το παρόν, αλλά του Ρωμιού το πόδι μάλλον προς του μπαρμπα-Θωμά φέρνει, στο πιο λευκό του.
Άσε που εκείνος είχε και την ομώνυμη καλύβα ενώ εμείς, έτσι όπως μας πάνε, σε λίγο δε θά ’χουμε ούτε πού την κεφαλήν πλύναι/ε (ν’ αγιάσει το στόμα σου,
Μαρίκα Νέζερ).
Όσο για τα μάρμαρα, Παριανά, Γιαννιώτικα ή Δράμας, μαρμαράκι της Πεντέλης πού ’φτιαξαν τους κίονες, σαν τα μάρμαρα της Πόλης πού ’χει η Αγιά Σοφιά – όλα, έστω και κάτω απ’ την αρχαία σκουριά, είναι λαμπερά και πανέμορφα. Με ολοζώντανες κι ευδιάκριτες τις χαρακτηριστικές γραμμές τους, τα νερά στα οποία βαφτίστηκε το ομώνυμο κέικ …



Κέικ μαρμπρέ με ανθότυρο και λικέρ



ΑΧΝΙΣΜΕΝΟ
 


υλικά:
140 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη άχνη
2 μέτρια αυγά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κορν φλάουρ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
3 κουταλιές λικέρ (κατά προτίμηση μαρασκίνο ή κουμ κουάτ)

80 γρ. ανθότυρο
30 γρ. γάλα

15 γρ. κακάο σκόνη
2 κουταλιές γάλα




Χτυπάμε το ανθότυρο μαζί με το γάλα, ν’ αφρατέψει. Σε άλλο μπωλ βάζουμε τη μαργαρίνη, την άχνη και το λικέρ. Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνουμε το μείγμα του ανθότυρου. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.



 
ΑΡΧΗ   ΜΕ ΑΥΓΑ



Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το κορν φλάουρ, το μπέικιν και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μίγμα. Διαλύουμε το κακάο στις 2 κουταλιές γάλα και το ανακατεύουμε με 150 γρ. από τη ζύμη του κέικ.



ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ
   ΚΑΚΑΟ



Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε (ή στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί) ένα ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. Αδειάζουμε τη λευκή ζύμη και την ισιώνουμε με κουτάλι. Από πάνω, και αφήνοντας κενά μεταξύ τους, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζύμη με το κακάο.



ΑΝΑΤΡΟΠΗ
   ΑΙ ΔΥΟ ΖΥΜΑΙ



Μ’ ένα πηρούνι αναμιγνύουμε προσεκτικά τις δύο ζύμες φτιάχνοντας τα “νερά” του μαρμάρου.



ΑΝΑΜΙΞΗ
   ΝΕΡΑ


Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει για 5΄και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε το κέικ σκέτο -για να μην κρύβουμε την τέχνη μας- ή πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.



 
ΨΗΜΜΕΝΟ ΠΛΑΪ   ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΙΑΤΑΚΙ  ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου