… Ανάποδος άνθρωπος έχω χαρακτηριστεί πολλάκις και μη προς κακοφανισμό μου. Μπορεί και να είμαι. Ή είμαι και φαίνομαι.
Μπορεί πάλι να είμαι απλώς διαφορετική. Γιατί να είμαι ανάποδη αν φτιάχνω νηστίσιμο τσουρέκι;
Επειδή το φτιάχνουν όλοι το Πάσχα; Αφού κι εγώ το φτιάχνω το Πάσχα. Μόνο που το φτιάχνω και τη Σαρακοστή. Και πιο ελαφρύ είναι και για πολλούς που το έφαγαν εξίσου νόστιμο με το αρτύσιμο.
Άσε που το Πάσχα το τσουρέκι χάνεται μέσα σε αυγά και κουλούρια, πίτες και μαγειρίτσες, αρνιά και κοκορέτσια.
Ενώ τη Σαρακοστή, που όλο και μας έχει κουράσει λίγο η νηστεία, που βαρεθήκαμε κάθε πρωί το ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα και τα νηστίσιμα κουλουράκια, το τσουρέκι στέφεται μεγαλοπρεπώς ο βασιλιάς του σαρακοστιανού πρωινού …
Επειδή το φτιάχνουν όλοι το Πάσχα; Αφού κι εγώ το φτιάχνω το Πάσχα. Μόνο που το φτιάχνω και τη Σαρακοστή. Και πιο ελαφρύ είναι και για πολλούς που το έφαγαν εξίσου νόστιμο με το αρτύσιμο.
Άσε που το Πάσχα το τσουρέκι χάνεται μέσα σε αυγά και κουλούρια, πίτες και μαγειρίτσες, αρνιά και κοκορέτσια.
Ενώ τη Σαρακοστή, που όλο και μας έχει κουράσει λίγο η νηστεία, που βαρεθήκαμε κάθε πρωί το ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα και τα νηστίσιμα κουλουράκια, το τσουρέκι στέφεται μεγαλοπρεπώς ο βασιλιάς του σαρακοστιανού πρωινού …
Τσουρέκι νηστίσιμο
υλικά:
500 γρ. σκληρό αλεύρι
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. ζάχαρη
125 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ανακατεύουμε 100 γρ. από το αλεύρι με τη μαγιά και το νερό σε μεταλλικό μπωλ και αφήνουμε το μίγμα 20΄ να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίγουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε το λάδι, το χυμό, το ξύσμα και τα μυρωδικά.
Τελευταίο ρίχνουμε το “προζύμι” που φτιάξαμε με τη μαγιά και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να έχουμε μια λεία, εύπλαστη ζύμη.
Όσο περισσότερο δουλεύουμε τη ζύμη του τσουρεκιού, τόσο πιο λαστιχωτό θα γίνει όταν ψηθεί.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1,5 – 2 ώρες).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την ξαναζυμώνουμε καλά.
Έπειτα, χωρίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε τρία ίσα μέρη.
Πλάθουμε τρία κορδόνια με τα κομμάτια της ζύμης και πλέκουμε κοτσίδα.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν για 30΄-45΄.
Μπορούμε να φτιάξουμε και στρογγυλά τσουρέκια ή σαλίγκαρους αλλά και να γεμίσουμε τις λωρίδες πριν τις πλέξουμε με κομμάτια κουβερτούρας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-170 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄ περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου