Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ταχινένιο κέικ με σοκολάτα και αχλάδια …

... Εκ του κατά Ιωάνναν ...
Δεν είχε ακόμη μικρύνει η δρασκελιά της, ούτε το παρελθόν είχε αρχίσει να τυλίγεται στο σελοφάν της λησμονιάς του κουρασμένου μυαλού. Η Βιβή Χολέβα κατάλαβε ότι άρχισε να γερνάει για τα καλά τη μέρα που έβαλε στη ζωή της το ταχίνι. Στυφή γεύση και πρόχειρη μπουκιά της αναπαραδιάς στο τραπέζι του πατρικού σπιτιού και αργότερα καθημερινό, εντός και εκτός Σαρακοστής, φτηνό έδεσμα σχεδόν όλων των ηλικιωμένων πελατών της, στα κουζινάκια τους η γνωστή γυαλίτσα πάντα χτυπούσε στο μάτι της.
Ήταν ένα βροχερό και παγωμένο απόγεμα Σαββάτου όταν αγόρασε πρώτη φορά και για πάρτη της τον πολτό με το θλιβερό χρώμα από το σουπερμάρκετ και δυο ώρες μετά, βουτώντας το αλειμμένο ψωμί στο τσάι, δείπνο γενεθλίων για τα πενήντα της, έφερε στο νου όλη την προηγούμενη ζωή της …
                                 
                                                                Ιωάννα Καρυστιάνη - “Τα σακιά”



Ταχινένιο κέικ με σοκολάτα και αχλάδια


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ



υλικά:
140 γρ. ταχίνι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. χυμός πορτοκαλιού
20 γρ. κονιάκ ή λικέρ
4-5 αχλάδια
καστανή ζάχαρη (για το πασπάλισμα)






Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λυώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί.

Ανακατεύουμε το ταχίνι με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ/λικέρ (εγώ χρησιμοποίησα λικέρ αρμπαρόριζα, επειδή το άρωμά της ταιριάζει πολύ με τ’ αχλάδια). 

Ρίχνουμε την άχνη και δουλεύουμε με αυγοδάρτη ή σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 

Προσθέτουμε τη λυωμένη κουβερτούρα και ομογενοποιούμε το μείγμα.




ΑΡΧΙΚΗ    ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά τη ζύμη. 

Την αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι (ή σε ταψάκι με λαδόκολλα), με διάμετρο 24 εκ.



ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΣ ΜΙΓΜΑ
     ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΤΑΨΑΚΙ



Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα βάζουμε πάνω στη ζύμη, χωρίς να τα πιέσουμε. 

Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.



ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ
   
  ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε στη ζύμη. 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.



ΨΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
 


ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου