Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τοστ με λιαστές ντομάτες, ελιές και γραβιέρα - Τοστ με πέστο, μοτσαρέλα και κουκουνάρι ... …

… Ένας αητόστ καθότανε, παντού εκτός από την κουζίνα μου. Ποτέ δεν άνοιξε τις φτερούγες του να με προστατέψει τις μέρες που, σαν άνθρωπος κι εγώ, δεν πρόλαβα να μαγειρέψω. Τη γιορτή του Αη-τοστ, του προστάτη της ξεθεωμένης νοικοκυράς, δεν τη γιορτάσαμε ποτέ στο σπίτι μας . 
Φάε ένα τοστάκι, καλό μου, με λίγο γιαούρτι, με μια ντοματούλα, να βγούμε απ’ τη σειρά. Ανένδοτο το βλαστάρι μου, σαν τον Πέπε που κράταγε την ανάσα του για να μη φάει τη γουρουνιά …


ΠΕΠΕ 2


Και να φανταστείς ότι εμείς όταν ήμασταν πιτσιρίκια χιλιοπαρακαλούσαμε για να μας πάρουν ένα τοστ. Γιατί στη μακρινή εκείνη εποχή των παγετώνων, τοστιέρες είχαν μόνο οι επαγγελματίες - κι εκείνοι μετρημένοι στα δάχτυλα τον πρώτο καιρό. 
Ουρές κάναμε η πιτσιρικαρία έξω απ’ τα μαγαζάκια που είχαν στο τζάμι αυτοκόλλητα τα γράμματα “ΤΟΣΤ-ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ”. Η μυρωδιά του τυριού που έλυωνε και του φρυγανισμένου βουτυρωμένου ψωμιού μας έσερνε απ’ τη μύτη στο κατώφλι τους κι η πρώτη δαγκωνιά, αυτή που χώριζε βίαια το ψωμί κι έκανε τις κλωστές του τυριού να σέρνονται πίσω του, μας έστελνε στη νιρβάνα. 
Και μας αποζημίωνε για τον εξάψαλμο που μας περίμενε οίκοι άμα τη επιστροφή: “που πάτε και τρώτε ό,τι νά ’ναι, που σας βάζουν τα παλιοτυριά και τα παλιοσαλάμια, που έχουμε μια χαρά φαΐ στο σπίτι κι εσείς παίρνετε απ’ έξω ” … 
Αυτές οι μνήμες, οι γεύσεις κι οι αναθεματισμένοι συνειρμοί ξαναζωντάνεψαν μόλις είδα κάποιες φωτογραφίες από τοστ σ’ ένα περιοδικό. Μόνο που εκείνα ήταν κυριλέ, καμμιά σχέση με τα αλλοτινά δικά μας τυρί-ζαμπόν …



Τοστ με λιαστές ντομάτες, ελιές και γραβιέρα 


ΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟ 



υλικά:
8 φέτες ψωμί για τοστ (λευκό ή ολικής)
150 γρ. λιαστές ντομάτες
50 γρ. μαύρες ελιές σε φετάκια
60 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα σε φλοίδες
λίγα φυλλαράκια βασιλικού (προαιρετικά)





Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. 

Τις ανακατεύουμε με τις ελιές και το βασιλικό. 

Κόβουμε διαγώνια τις φέτες του ψωμιού έτσι, ώστε να έχουμε 16 τριγωνάκια. 

Βάζουμε το ψωμί σε ταψάκι με λαδόκολλα και το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει. 

Απλώνουμε στις μισές φέτες του ψωμιού το μείγμα ελιάς-ντομάτας και βάζουμε από πάνω τις φλοίδες του τυριού. 

Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες και βάζουμε ξανά τα τοστ στο φούρνο για 5΄ ακόμη, ή μέχρι ν’ αρχίσει να λυώνει το τυρί. 

Σερβίρουμε αμέσως. 


ΟΛΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟ
   
ΟΛΙΚΗΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ


ΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟ




Τοστ με πέστο, μοτσαρέλα και κουκουνάρι



ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ
 


υλικά:
8 φέτες ψωμί του τοστ
3 κουταλιές σάλτσα πέστο
250 γρ. μοτσαρέλα (μπάλα)
1 κουταλιά κουκουνάρι




Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσει. 

Βάζουμε το ψωμί σε ταψάκι με λαδόκολλα και το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσει. 

Αλείφουμε τις μισές φέτες με πέστο, βάζουμε από πάνω τη μοτσαρέλα σε φέτες, σκορπίζουμε και το κουκουνάρι και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί. 

Ψήνουμε τα τοστ για 10΄ και σερβίρουμε αμέσως.


 
ΛΕΥΚΟ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ 


ΛΕΥΚΟ ΕΤΟΙΜΟ





Επειδή δεν είναι εποχή για σπατάλες, αν δεν έχουμε ήδη ζεστό το φούρνο από κάποιο άλλο φαγητό που φτιάξαμε, εννοείται ότι δεν θα τον ανάψουμε για τα τοστ, παρεκτός αν θέλουμε να αναγνωριστούμε από τη ΔΕΗ ως μεγάλοι χορηγοί και ευεργέτες της. 
Ζεσταίνουμε αρχικά τις φέτες του ψωμιού στη φρυγανιέρα και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο των τοστ στην τοστιέρα, αρκεί να μην κλείσουμε πιέζοντας το καπάκι για να παραμείνουν αφράτα και να τα γυρίσουμε μια φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα.



ΨΗΣΙΜΟ ΑΡΧΗ
   
ΨΗΣΙΜΟ ΓΥΡΙΣΜΑ 


ΜΙΑΜ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου