Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Shepherd’s pie …

… Τσοπανά, πρ, χέι, χέι, τσοπανάκος ήμουνα, 
τσοπανάκος ήμουνα, προβατάκια φύλαγα. 
Μα δε φύλαγα πολλά, καμμιά πεντακοσαριά.
Γι’ αυτό έβρισκα χρόνο να φτιάχνω την πίτα του βοσκού, αγγλιστί shepherd’s pie. Από τις πιο διάσημες αγγλικές συνταγές, γίνεται με αρνίσιο κιμά ή με πολύ ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας.
Εμείς όμως επειδή είμαστε αρνιτές, τουτέστιν αρνητές του αρνιού, τη φτιάξαμε με μοσχαρίσιο κιμά και με το εσωτερικό από ξανθιώτικο πέταλο και σουτζούκι, για ν’ ανέβουμε επίπεδο νοστιμιάς.
Πώς να την πω τώρα; Του τσοπάνη, του βοσκού; Δε βαριέσαι. Τσοπαναραίοι όλων των χωρών, ενωθείτε. Σερβίραμε …



Πίτα του βοσκού
Shepherd’s pie




ΨΗΜΕΝΗ
 



υλικά:
500 γρ. κιμάς (αρνίσιος, μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
το εσωτερικό από 1 χωριάτικο λουκάνικο (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1-2 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές Worcestershire sauce
1 κουταλιά τοματοπελτές
θυμάρι, δεντρολίβανο
ζεστό νερό ή ζωμός
πουρές (σπιτικός ή έτοιμος)
τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο






Σχίζουμε την εξωτερική μεμβράνη του λουκάνικου και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό του. 

Σε 2-3 κουταλιές λάδι και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να γίνει σπυρωτός. 

Προσθέτουμε τη γέμιση του λουκάνικου, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2΄-3΄.


ΠΕΤΑΛΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
    ΣΠΥΡΩΤΟΣ ΚΙΜΑΣ



Ρίχνουμε τη Worcestershire sauce, τον πελτέ και το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά και λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.



 
ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ    ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΙΜΑΣ



Βάζουμε τον κιμά σε λαδωμένο πυρέξ ή στρογγυλή κεραμική φόρμα και απλώνουμε από πάνω τον πουρέ. 

Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένο τυρί.



ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
   
ΜΕ ΤΥΡΙ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να λυώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 25΄-30΄).



ΨΗΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ


ΜΕΡΙΣ



Εννοείται ότι αντί να φτιάξουμε από την αρχή τον κιμά, μπορούμε να ανακυκλώσουμε ή να εμπλουτίσουμε ήδη μαγειρεμένο κιμά που περίσσεψε από μακαρόνια.









2 σχόλια:

  1. Ε λενα εισαι απιθανη σε παρακολουθω καθημερινα και γραφεις απιθανα θειουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή