Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Catherine wheel sausage …

... Βάλτε τώρα που γυρίζει. Ρόδα είναι και γυρίζει και πολλά λεφτά χαρίζει, σήμερα κληρώνει σήμερα, ο ένας στους δύο κερδίζει, η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη, θα γυρίσει ο τροχός, θα ψηφίσει κι ο φτωχός – τι άλλο να επιστρατεύσω από τη διαρκή παρακαταθήκη μου σε παροιμίες, γνωμικά και άλλα πολλά εμπριμέ; 
Έστω για μια μέρα όλα είναι πιθανά. Όλοι είναι εν δυνάμει νικητές, σωτήρες, θριαμβευτές, μέχρι το βράδυ όλοι μπορούν να ελπίζουν σε κάτι. Όσο για αύριο το πρωί … Α ρε έρμε Γκόρτσο, τι όνειρο νά ’βλεπες απόψε. 
Γι’ αυτό σου λέω, βάλε τώρα που γυρίζει. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Σαν τα χαμστεράκια θα γυρνάμε αδιάκοπα τη ρόδα μέσα στο κλουβί μας. 
Και μια που είπα ρόδα, θυμήθηκα εκείνη τη συνταγή για λουκάνικα με το, αν μη τι άλλο παράταιρο, όνομα “Catherine wheel”. Θυμίζει το βουλγάρικο καρνάτσε και φαίνεται πως είναι μια μαγειρική πρακτική διαδεδομένη σε διαφορετικές χώρες. 
Όσο για το όνομα, παραπέμπει στον τροχό του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης, τροχό που αποτελούσε διαδεδομένο όργανο βασανισμού το Μεσαίωνα. Στην περίπτωσή μας πάντως, το μόνο βασανιστήριο είναι να μοιραστείς το φαγητό με τους συνδαιτυμόνες …


Ο τροχός της γεύσης (Catherine wheel sausage)



ΠΙΑΤΕΛΑ ΠΛΑΪ



υλικά:
500 γρ. φρέσκα και μαλακά λουκάνικα 
5-6 φυλλαράκια φασκόμηλο 
λάδι, ρίγανη 


Για τη γαρνιτούρα: 
πατάτες και κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες 


Για τη σάλτσα φέτας: 
150 γρ. φέτα 
150 γρ. γάλα 
1 σκελίδα σκόρδο 
ρίγανη, πιπέρι






Ξετυλίγουμε τα λουκάνικα και πιέζουμε τη γέμιση, δημιουργώντας ένα μεγάλο ενιαίο λουκάνικο.



ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΞΕΤΥΛΙΓΜΑ



Βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το στύβουμε καλά και το απλώνουμε. 

Αρχίζουμε να τυλίγουμε το λουκάνικο σπειροειδώς πάνω στη λαδόκολλα. 

Βάζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου ανάμεσα στις σπείρες, ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και κάνουμε απαλό “μασάζ”. 

Αφήνουμε 30΄ να αρωματιστεί. 

Στερεώνουμε χιαστί το λουκάνικο με δύο μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια. 



ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΣΤΕΡΕΩΣΗ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου ή σε δυνατό γκριλ μέχρι να ροδίσει. 

Για τα συνοδευτικά κόβουμε πατάτες και κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι και σε δυνατή φωτιά για 7΄-8΄. 

Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. 



ΨΗΜΜΕΝΟ ΤΣΙΠΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



Για να φτιάξουμε τη σάλτσα φέτας, χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και περιχύνουμε ή βουτάμε σ’ αυτήν τα τσιπς.



ΤΣΙΠΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΕΤΑΣ


ΠΙΑΤΕΛΑ ΦΛΟΥ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου