Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μακρόστενα μπισκότα με φουντούκια …

Παίρνω το μπαστούνι μου και σε κυνηγώ. Γιατί όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και προσπαθούμε γι' αυτό, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες με παταγώδη αποτυχία. 
Ποιο είναι το καλύτερο, θα με ρωτήσεις και με το δίκιο σου. 
Ποιος θα το κρίνει και πώς θα βγάλουμε άκρη, αφού άλλο θεωρούμε εμείς καλύτερο κι άλλο, συνήθως το εντελώς αντίθετο, τα παιδιά μας. 
Πικρή και πονεμένη αυτή η ιστορία κι ας μη την πιάσουμε καλύτερα. 
Επανέρχομαι στο μπαστούνι μου και το κυνηγητό.
 Παιδιά είναι, λιχούδικα είναι, θα το φάνε και το κρουασάν, θα τα ρημάξουν και τα μπισκότα – τουλάχιστον ας είναι σπιτικά. Δεν έχεις χρόνο, δεν τα καταφέρνεις στην κουζίνα, δεν πιάνουν τα χέρια σου. Το δέχομαι. 
Κάνε όμως τον κόπο μια φορά να διαβάσεις προσεκτικά τα συστατικά και το διατροφικό πίνακα των μπισκότων. Τα μισά θα καταλάβεις αλλά ακόμη κι έτσι θα προβληματιστείς, αν δεν κατατρομάξεις.
 Στην επόμενη επίσκεψή σου στο σούπερ μάρκετ λοιπόν, προσπέρνα το διάδρομο με τα μπισκότα και πέρνα από το διάδρομο με τα αλεύρια, τη ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς. Κι ύστερα φτιάξε για τα πιτσιρίκια σπιτικά μπισκότα …


Μπαστουνάκια με φουντούκια



ΠΙΑΤΑΚΙ 2



υλικά: 
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
50 γρ. κορν φλάουρ 
130 γρ. ζάχαρη 
130 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο 
100 γρ. ψημμένα ανάλατα φουντούκια ψιλοαλεσμένα 
60 γρ. αμύγδαλα ψιλοαλεσμένα 
20 γρ. ασπράδι αυγού (ασπράδι από περίπου 1 μέτριο αυγό) 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
1 πρέζα αλάτι 
ξύσμα από μισό λεμόνι






Αναμειγνύουμε πολύ καλά τα τριμμένα φουντούκια με τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. 

Ανακατεύουμε με κουτάλι και ρίχνουμε τη μαργαρίνη, λυωμένη και χλιαρή. 

Μόλις ενσωματωθεί ρίχνουμε το ασπράδι και ανακατεύουμε απαλά με τις άκρες των δαχτύλων ή με την ανάποδη ενός μαχαιριού, σαν να κόβουμε τη ζύμη (δεν τη ζυμώνουμε). 

Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. 

Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 4-5 χιλιοστά.




ΖΥΜΗ ΦΥΛΛΟ ΖΥΜΗΣ   




Χαράζουμε τη ζύμη κατά μήκος σε 2 ίσα μέρη και κόβουμε λωρίδες πλάτους 1-2 εκ. και μήκους 10 εκ. 

Βάζουμε τα μπαστουνάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-22΄.
 
Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.




ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ  



Λυώνουμε σε μπαιν-μαρί ή στα μικροκύματα κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος. 

Προαιρετικά την αραιώνουμε με λίγο γάλα και την αρωματίζουμε με 1 κουταλιά λικέρ.

Βουτάμε τις άκρες κάθε μπισκότου στη σοκολάτα.



ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ


ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου