Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πλευρώτους a la grecque - Μανιτάρια με κρέμα γάλακτος …

... A la grecque δε θα πει μόνο σε κρίση, με οικονομία σε ύφεση, στο χείλος του γκρεμού και της καταστροφής, στο παραλίγο της αντοχής και άλλα δυσοίωνα.
Είναι όρος μαγειρικός ευρύτατα διαδεδομένος, που περικλείει σε μια λέξη όλα τα υλικά και τη νοστιμιά της κουζίνας μας. Αφορά κυρίως μανιτάρια ή άλλα λαχανικά που μαγειρεύονται με κρεμμύδι, ντομάτα, κρασί και μπόλικα μυρωδικά.
Ά
λα μας … και à la creme …

Πλευρώτους à la grecque


ΠΙΑΤΟ 


υλικά:
500 γρ. πλευρώτους
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκι σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 μεγάλη ντομάτα σε κυβάκια
άσπρο κρασί
μαϊντανός, θυμάρι, ρίγανη
2 κουταλιές τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά (προαιρετικά)




Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό, προσθέτουμε λάδι και τα μανιτάρια. 

Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μανιτάρια. 

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το σκόρδο και τη ντομάτα.

 Αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με τα μυρωδικά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20΄ περίπου.

Αν έχουν μείνει υγρά, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν. 

Διαφορετικά, προσθέτουμε το μαϊντανό και το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε καλά να λυώσει το τυρί και να γίνει μια ωραία κρέμα και σερβίρουμε. 


ΤΗΓΑΝΙΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


Δεν παραλείπουμε να σκουπίσουμε το τηγάνι με ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο αποτελεί και το πιο λαχταριστό κομμάτι της συνταγής.

  


Μανιτάρια με κρέμα γάλακτος

       
ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ  


υλικά:
500 γρ. άσπρα ή ανάμεικτα μανιτάρια
1 κουταλιά βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml κρέμα γάλακτος
μαϊντανός
λίγο λάδι, χυμός από μισό λεμόνι




Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι, προσθέτουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. 

Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια (περίπου 15΄ ). Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.

Προσθέτουμε το μαϊντανό και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει 1΄-2΄, πριν αποσύρουμε.

Απαραίτητη κι εδώ μια κομμάτα ψωμί, για βούτες.

ΤΗΓΑΝΙ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΙΑΤΟ ΑΠΟ ΨΗΛΑ    






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου