Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Μωσαϊκό του 21ου αιώνα …

Γηαλίζωντε μοσαηκά …

loustrarisma

Το μωσαϊκό, στολίδι και καύχημα αλλοτινών σπιτιών κι εποχών, έχει εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον τις τελευταίες δεκαετίες. Όσοι μπορούσαν το κάλυψαν με ξύλινα πατώματα ή ιταλικά πλακάκια της μόδας. Άλλοι προσπάθησαν να το κρύψουν κάτω από κάθε λογής στρωσίδια ρισκάροντας ανά πάσα στιγμή μεγαλειώδεις πτώσεις ή κάνοντας πιρουέτες που θα ζήλευαν κι οι Ρώσοι παγοδρόμοι, αν τους έβλεπαν να πατινάρουν μαζί με τα στρωσίδια στη λεία επιφάνεια του μωσαϊκού. Τέλος υπήρχαν  και αρκετοί που το κάλυπταν μ’ εκείνο το απαίσιο χοντρό πλαστικό που παρίστανε το ξύλινο πάτωμα – όμοια αλευρωμένη καρακάξα, που παρίστανε το περιστέρι.
Κάπως έτσι έγινε και με το ομώνυμο γλυκό. Όταν ήμασταν πιτσιρίκια το λατρεύαμε, αργότερα ξεμυαλιστήκαμε με φρου-φρου κι αρώματα και το παραμερίσαμε, αλλά πάντα το θυμόμαστε με νοσταλγία. Και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει νέες δόξες – μήπως επειδή, μαμάδες πια, το φτιάχνουμε για τα παιδιά μας, ξαναζώντας για λίγο τα μικράτα μας;
Όπως κι αν είναι, είτε στην κλασσική πολίτικη εκδοχή με τα αυγά και την πλούσια κρέμα, είτε στην πιο λιτή τούρκικη, γίνεται ανάρπαστο όταν εμφανιστεί.    
Και πού να δεις τι γίνεται με τη νέα έκδοση, επηυξημένη και βελτιωμένη με όλα τα φι χι ψι κι ωμέγα. Ιδού λοιπόν λαμπερό και καλογυαλισμένο το …


Μωσαϊκό του 21ου αιώνα



ΕΤΟΙΜΟ  



υλικά:
200 γρ. μπισκότα (πτι-μπερ / digestive / μιράντα)
110 γρ. φυστίκια Αιγίνης
110 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
10 κερασάκια γλασέ
200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά μέλι




Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με τα φυστίκια, τα καρύδια και τα κερασάκια. 

Λυώνουμε σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο και το μέλι και περιχύνουμε τα μπισκότα.


ΥΛΙΚΑΜΠΕΝ ΜΑΡΙ ΛΥΩΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Στρώνουμε διαφανή μεμβράνη σε μια ορθογώνια φόρμα 30x20 εκ., αφήνοντας αρκετή μεμβράνη για να καλύψουμε το γλυκό και από πάνω. 

Αδειάζουμε το μείγμα, το στρώνουμε καλά με σπάτουλα, πιέζουμε για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και καλύπτουμε με τη μεμβράνη.

 Αφήνουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες, για να σφίξει.


ΦΟΡΜΑΕΤΟΙΜΟ ΚΟΜΜΕΝΟΣ

 


Επειδή κάποιος στην οικογένεια –όνομα και μη χωριό-δε συμπαθεί τα καρύδια, στο μωσαϊκό της φωτογραφίας έχουν αντικατασταθεί από ακόμη περισσότερα φυστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα κράνα.



   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου