Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Το καλό το παλληκάρι …

Το κλασικό τοστάκι, αν και δεν το θεωρώ φαγητό αλλά λύση ανάγκης, είναι φορές που λύνει τα χέρια. Δυστυχώς όμως, ποτέ μέχρι τώρα δεν έλυσε τα δικά μου χέρια. Για πάνω από 10 χρόνια προσπαθώ –ματαίως- να πείσω την κόρη μου να υποκύψει στο κάλεσμά του. Τι κι αν πήγαμε μαζί στους πάγκους των τυριών και των αλλαντικών για να διαλέξει μόνη της τους συνδυασμούς. Τι κι αν επινοήσαμε γλυκές εκδοχές του, με πιο επιτυχημένη αυτή με μαρμελάδα πορτοκάλι και νουτέλα, την οποία εδέησε να φάει 2-3 φορές. Τι κι αν εγκαταστάθηκαν στο ψυγείο μας φέτες γκούντα, ένταμ, ημίσκληρου, τσένταρ, έμενταλ, γαλοπούλας καπνιστής και άκαπνης, χοιρινής ωμοπλάτης, ψωμιά του τοστ από φούρνους και φουρνάκια, που περίμεναν –μάταια- μια ματιά κι ένα άγγιγμα της άκαρδης.
Περνούσαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες πονεμένοι … Τα ψωμιά, μέρα με τη μέρα, θύμιζαν δεσποινίδα ετών 39 που όλο και ανέμενε χάνοντας και τη λιγοστή φρεσκάδα που της είχε απομείνει, τα τυριά μούχλιαζαν στο κλάμα και τα αλλαντικά βούλιαζαν σιγά-σιγά σε μια κολλώδη λίμνη.
Η Σταχτοπούτα ξαναγινόταν ολοταχώς δούλα. Ήταν ώρα να επέμβει η νεράιδα-μαμά …

Τοστάκια φούρνου με αυγό
ΠΙΑΤΟ 

Φτιάχνουμε τα τοστ παραλείποντας, αν θέλουμε το στάδιο της επάλειψης με μαργαρίνη. Χτυπάμε 1-2 αυγά με 1 ποτήρι γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τα τοστ στριμωγμένα σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα περιλούζουμε με το μίγμα των αυγών και αφήνουμε να απορροφηθεί.
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να λυώσει το τυρί και να ροδοκοκκινίσει το ψωμί.
ΨΗΜΕΝΑ

Τρώγονται αμέσως και –επιτέλους- γίνονται ανάρπαστα!

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Εμείς οι δυο σαν ένα …

… δυο σώματα ενωμένα …
Είναι το τραγούδι που ταιριάζει γάντι στα μπισκοτάκια που έβαλα στο μάτι εδώ και καιρό. Και σπιτικά και γεμιστά –είναι πολλές μέρες που έχω βάλει στην άκρη τη συνταγή, μια από τις δεκάδες που περιμένουν να πάρουν σειρά προτεραιότητας για να δοκιμαστούν. Δε φαινόταν δύσκολη, μάλλον λίγο μπελαλίδικη και χρονοβόρα: φτιάξε τη ζύμη, άνοιξέ τη σε φύλλο, κόψε με κουπ πατ, άνοιξε μια κεντρική τρύπα στα μισά, ξαναζύμωσε τα περισσεύματα και φτου κι απ’ την αρχή.
Όταν όμως, την ώρα που ετοιμαζόμουνα να φτιάξω κάτι άλλο, ακούστηκε από κάπου ο Χατζηγιάννης να επιτάσσει “εμείς οι δυο σαν ένα” …

sleepless_in_seattle 
… “it’s a sign” αναφώνησα σαν άλλη Meg Ryan στο “Sleepless in Seattle” κι αμέσως ανασκουμπώθηκα και τα έφτιαξα …


Μπισκότα κακάο γεμιστά με μαρμελάδα
ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 
Υλικά:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. κακάο σε σκόνη
80 γρ. νερό
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
μαρμελάδα (τα δικά μας έγιναν με βερύκοκκο & δαμάσκηνο)

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την άχνη και, μόλις λυώσει, προσθέτουμε το κακάο και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ εναλλάξ με το νερό. Ζυμώνουμε καλά, φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.ΖΥΜΗ 2

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Με κουπ πατ ή ποτήρι, κόβουμε δίσκους με διάμετρο 6 εκ. Ξαναζυμώνουμε τα περισσεύματα, ανοίγουμε ξανά σε φύλλο και επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη ζύμη. Οι δίσκοι αυτοί θα είναι το κάτω μισό του γεμιστού μπισκότου.
ΖΥΜΗ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΠ ΠΑΤ ΚΑΤΩ ΔΙΣΚΟΙ

Στο κέντρο των μισών από τους δίσκους, κόβουμε έναν κύκλο με διάμετρο 3 εκ. Οι δίσκοι αυτοί θα είναι το πάνω μισό του μπισκότου.
Απλώνουμε τα μπισκότα σε λαδόκολλα.
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 15΄-20΄.
ΨΗΜΕΝΑ

Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όσα έχουν τρύπα στο κέντρο. Αλείφουμε τα υπόλοιπα   μπισκότα με μαρμελάδα και τα κολλάμε με τα αχνισμένα, πιέζοντας     ελαφρά για να βγει η μαρμελάδα στο κέντρο.ΕΤΟΙΜΑ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Η κυρία συνοδεύεται …

Κρύο καιρός για δύο …
Η μία είναι, σίγουρα, μια ζεστή και χυλωμένη φασολάδα (η συνταγή εδώ), στρογγυλοκαθισμένη στο κέντρο του τραπεζιού, μεγαλοπρεπής μέσα στη σουπιέρα της και με τους πιστούς θαυμαστές της να ανυπομονούν να την απολαύσουν! Μια τέτοια κυρία όμως, έχει και τις ακολούθους της –τις κυρίες επί των τιμών: μια ρέγγα καπνιστή ή σαρδέλες του κουτιού, ελιές θρούμπες και Καλαμών, τουρσί σπιτικό και ξυδάτο, ακόμη και κρεμμύδι ολόκληρο, σπασμένο με τη γροθιά –για τους πιο τολμηρούς λάτρεις της παράδοσης.
Όλα τα παραπάνω, νόστιμα και ταιριαστά. Όλα πατρίδα μας, κι αυτά κι εκείνα. Αλλά για το κατιτίς παραπάνω - και γιατί αυτή τη φορά δεν ήμασταν λογικοί αλλά πλεονέκτες- διαλέξαμε να συνοδεύσουμε τη φασολάδα μας και  με μια …

Ελιόπιτα με χαλούμι
ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
1 κούπα μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά δυόσμος
100 γρ. χαλούμι στο χοντρό τρίφτη
1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού (μισό πακέτο)
1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)

Σωτάρουμε το κρεμμύδι και, μόλις μαλακώσει λίγο, ρίχνουμε τις ελιές και το δυόσμο. Μαγειρεύουμε για 4΄-5΄, προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε και 2 κουταλιές από το χαλούμι και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε τη ζύμη με αυγό και την πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με το μισό χαλούμι. Απλώνουμε στο κέντρο της και κατά μήκος, σε μια φαρδιά λωρίδα, τη γέμιση.
 ΓΕΜΙΣΗ

Διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση, κατά μήκος της λωρίδας και την αλείφουμε με αυγό. Πασπαλίζουμε με το το υπόλοιπο χαλούμι.
ΠΡΩΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

Τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό και κόβουμε χοντρές φέτες, πάχους 3-4 εκ. Τις αλείφουμε με αυγό.
ΡΟΛΟ  ΤΑΨΙ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 35΄-40΄.
ΠΙΑΤΑΚΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Φρου – Φρου …

Δεν εννοώ φρου - φρου κι αρώματα. Εννοώ ΤΟΝ Φρου – Φρου, το κοκκινομάλλικο ξωτικό που μας συντρόφευε από τηλεοράσεως στα παιδικά μας χρόνια. Ένα σκανταλιάρικο καλικαντζαράκι-ξωτικό, αόρατο για όλους εκτός από τον καλόκαρδο μπαρμπούλη –και από εμάς φυσικά.

frou frou 
Τον λάτρευα το Φρου-Φρου. Κι ακόμη τον αγαπάω. Έχει μια ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου και στην καρδιά μου. Και ξαναγίνομαι πιτσιρίκι επαναλαμβάνοντας ακούραστα και με τσιριχτή φωνή στον άντρα μου: “Θέλω πατιγκούλα, πατιγκούλα σου λέω μπαρμπούλη. Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου και θέλω να μου κάνεις πατιγκούλα. Θέλω σαρλαμάκι και  πατιγκούλα …”
 
Πουτίγκα ψωμιού
 ΠΙΑΤΕΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 
Υλικά:
2 1/2 κούπες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μικρούς κύβους
50 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. μαύρες σταφίδες
50 γρ. κόντιτα
450 ml γάλα
2 αυγά
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
 
Βουτυρώνουμε μια μέτρια σε μέγεθος στρογγυλή φόρμα (για περισσότερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μιας χρήσεως αλουμινένια σκεύη που κυκλοφορούν στο εμπόριο).
Ρίχνουμε το ψωμί, τις σταφίδες, τα κόντιτα και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
 
ΑΡΧΙΚΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα και λυώνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με το κονιάκ, τη βανίλια και το αλάτι.
Περιχύνουμε το ψωμί και τις σταφίδες και περιμένουμε 5΄-10΄ να τραβήξει το ψωμί υγρά και να φουσκώσει.
 
 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΝΕΑ
 
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε μεγαλύτερο ταψί, γεμισμένο κατά τα 2/3 με ζεστό νερό.

ΜΠΑΙΝ ΜΑΡΙ
Ψήνουμε την πουτίγκα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου και μέχρι να μην είναι υγρή στο κέντρο. Μετά τα πρώτα 45΄, μπορούμε να την ξεσκεπάσουμε και να την ψήσουμε ανοιχτή.
 
ΕΤΟΙΜΗ ΝΕΑ
 
Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε και τη σερβίρουμε σκέτη ή με σιρόπι βύσσινο.
 
ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

“Όλα είν’ ατμός …

atmos 
… εκτός από τον έρωτα. Και διαλύονται. Το χρήμα είν’ ατμός και φεύγει. Η δόξα είν’ ατμός και πάει”. Θρασύβουλας


Φιλέτα γλώσσας με λαχανικά υπ’ ατμόν

ΠΙΑΤΟ
Υλικά:
6 φιλέτα γλώσσας
μισή πατάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
μισό πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
μισό ποτηράκι λευκό κρασί
μισό λεμόνι


Σε ελάχιστο λάδι ροδίζουμε την πατάτα και από τις 2 πλευρές. Προσθέτουμε το πράσο και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα φιλέτα του ψαριού πάνω στα λαχανικά. Προσθέτουμε το κρασί και το χυμό λεμονιού.
ΣΩΤΕΖΑ

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/2, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να γίνει στον ατμό για 10΄-15΄.

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Κάλλιο αργά …

… παρά ποτέ.
Αργήσαμε φέτος να την κόψουμε την οικογενειακή βασιλόπιτα. Κάτι οι μισοί που λείπανε ταξιδάκι, κάτι οι υπόλοιποι που είχαν πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις, δεν καταφέραμε να μαζευτούμε νωρίτερα. Δε βαριέσαι –εδώ κάποιοι σύλλογοι κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους ταυτόχρονα με τον αποκριάτικο χορό τους. Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να είναι όλες οι καρέκλες γεμάτες –αρκετές απώλειες είχαμε τα τελευταία χρόνια.
Επί τη ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του νοικοκύρη του σπιτιού λοιπόν, στρώθηκε το γιορτινό τραπέζι στο κέντρο του οποίου έπρεπε να στρογγυλοκαθίσει η απαραίτητη βασιλόπιτα. Τι βασιλόπιτα να κάνω όμως; Την παραδοσιακή κοτόπιτα με φλουρί; Δεν αρέσει στο τιμώμενο πρόσωπο. Μια κλασική βασιλόπιτα-κέικ; Αρέσει στους νεώτερους αλλά -όσο νά ’ναι- δεν ενδείκνυται για τη χοληστερίνη των μεγάλων, ιδιαίτερα μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Μήπως, τότε, μια πολίτικη βασιλόπιτα-τσουρέκι; Ούτε να την ακούσουν τα πιτσιρίκια, πόσο μάλλον να τη φάνε! Τότε;
Τότε θα πρωτοτυπήσω και θα φτιάξω μια βασιλόπιτα που θυμίζει τη γαλλική galette de rois. Μόνο που δεν θα την κάνω με έτοιμη σφολιάτα γεμισμένη με αμυγδαλόπαστα ή καρύδια, αλλά με μια ζύμη που θυμίζει κρουασάν και θα τη γεμίσω με μαρμελάδα μανταρίνι και τριμμένη κουβερτούρα για να καλύψω όλες τις προτιμήσεις.
Και του χρόνου και πάντα σε χαρές!


Βασιλόπιτα αλά γαλλικά
ΕΤΟΙΜΗ 
Υλικά:
3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χλιαρό γάλα
1/3 κούπας ζάχαρη
2 αυγά (το 1 χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι)
2 κουταλιές μαγιά σε σκόνη (περίπου 1,5 φακελάκι)
2 κουταλιές λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (30 γρ.)
1 πρέζα αλάτι

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, το ολόκληρο αυγό και τον κρόκο του άλλου και το βούτυρο. Αρχικά ανακατεύουμε κυκλικά, μέχρι η ζύμη να πάρει όλο το αλεύρι (ίσως χρειαστεί ελάχιστο ακόμη) και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

ΖΥΜΗ 

Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε 5΄-10΄να ξεκουραστεί. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Βουτυρώνουμε ταψί με διάμετρο 30 εκ., ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με το ίδιο μέγεθος και το στρώνουμε στο ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια με μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με νιφάδες κουβερτούρας ή σοκολάτας γάλακτος (εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε με τριμμένα καρύδια, ανακατεμένα με ζάχαρη και κανέλα, αφού αλείψουμε πρώτα την επιφάνεια της ζύμης με μαλακό βούτυρο).

1η ΣΤΡΩΣΗ 

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τη δεύτερη στρώση και καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο ζύμης. Ακουμπάμε στο κέντρο της πίτας ένα πιατάκι ή καπάκι με διάμετρο 5 εκ. και κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι μέχρι κάτω όσα κομμάτια θέλουμε.

ΚΟΨΙΜΟ 

Πιάνουμε το κάθε κομμάτι και το γυρίζουμε 3 φορές.

ΣΤΡΙΨΙΜΟ 

Σκεπάζουμε τη βασιλόπιτα με μεμβράνη και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζονται 30΄- 45΄περίπου).

ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ
Χτυπάμε το ασπράδι που κρατήσαμε με μια κουταλίτσα ζάχαρη και αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου 25΄).

ΨΗΜΕΝΗ
Μπορούμε να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, να την καλύψουμε με γλάσο ή να την αφήσουμε όπως είναι.

Κι είν’ αλήθεια πως και φέτος το φλουρί θα το βρούνε οι άλλοι …

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Τέρμα οι γλύκες …

… Αρκετά πια με τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα φρούτα, τις σταφίδες, τα κανελογαρύφαλλα, τα αυγά και τις κρέμες. Τα φάγαμε, τα χορτάσαμε, θέλουμε κάτι αλλιώτικο. Ν’ αλλάξουμε λίγο τον αέρα μας, βρε αδερφέ. Στροφή 180 μοιρών λοιπόν και βάζουμε πλώρη για ένα …
 
Αλμυρό κέικ
 ΚΟΜΜΕΝΟ 
Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ημίσκληρο τυρί (ή τσένταρ) τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
2 αυγά
100 γρ. σαλάμι (ή άλλο αλλαντικό) ψιλοκομμένο
250 γρ. κόκκινη φαρίνα
2 κουταλιές γάλα
θυμάρι ή ρίγανη ή κύμινο ή γλυκάνισο (για το πασπάλισμα)
 
Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το γιαούρτι, το λάδι και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Τελευταία ρίχνουμε τα τυριά και το σαλάμι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αν το μίγμα μας φαίνεται πηχτό, αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Στρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ με λαδόκολλα και αδειάζουμε το μίγμα. Ραντίζουμε την επιφάνεια με τις 2 κουταλιές γάλα και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά της αρεσκείας μας.
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
 
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄περίπου (ανάλογα με το φούρνο, ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο).
ΨΗΜΕΝΟ ΨΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
 
 
Γίνεται εύκολα και γρήγορα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες, είναι μια καλή λύση για την αξιοποίηση τυριών και αλλαντικών που ξεμένουν στο ψυγείο και αποτελεί ιδανικό κολατσιό για το σχολείο ή τη δουλειά. Για όλα αυτά, το συγκεκριμένο κέικ έχει γίνει από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές.

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Αχ, Γιάννη …

… την καρδιά μου ποιος θα τη γιάνει;
Τη λάβωσες με των ματιών σου την κάννη
σκληρός τόσο πολύ να είσαι δεν κάνει …
Surabaya Johnny, είσαι τόσο σκληρός
Surabaya Johnny, Θε μου πώς σ’ αγαπώ
Surabaya Johnny, έχω θλίψη βαθειά που ’σαι άκαρδο πλάσμα …
Johnny, tu n'es pas un ange.
Ne crois pas que ça me dérange …ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΑ


Γιαννιώτικο
ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
7 φύλλα κρούστας
250 γρ. φύλλο κανταΐφι
καρύδι τριμμένο στο οποίο έχουμε προσθέσει ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο
λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι
Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
1 κανελόξυλο, χυμός λεμονιού

Πριν ξεκινήσουμε, ξαίνουμε το κανταΐφι διαχωρίζοντας τις ίνες του όσο περισσότερο μπορούμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. και στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ενδιάμεσα. Από πάνω απλώνουμε το μισό κανταΐφι και το ραντίζουμε ελαφρά με τη λιπαρή ουσία. ΒΑΣΗ

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το μίγμα του καρυδιού.  
ΚΑΡΥΔΙ

Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, το ραντίζουμε και πάλι ελαφρά και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, καλά βουτυρωμένα ένα-ένα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια μπακλαβαδωτά, φροντίζοντας να φτάσουμε μέχρι το στρώμα του καρυδιού.
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το γλυκό να ροδίσει καλά (περίπου 35΄-40΄).
ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό με χλιαρό σιρόπι.
ΚΟΜΜΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Πώς πάει;

Popeye2

Σαν τον Ποπάυ! Γελάσαμε και σήμερα, βρε παιδιά …
Κι όμως κάποτε γελούσαμε. Και με παρόμοια αφελή αστειάκια και με τον Ποπάυ και την παρέα του –ήρωες σχεδόν άγνωστους στα σημερινά παιδιά.
Και τι έγινε; θα μου πεις. Οι εποχές αλλάζουν μαζί με τους ήρωές τους –χάρτινους και μη.
Δεν έγινε και τίποτε. Μόνο που είναι ωραίο να έχεις κοινές παραστάσεις, σημεία αναφοράς και κώδικες επικοινωνίας με τα παιδιά σου. Πώς να καταλάβει η κόρη μου γιατί λέω ότι το ανηψάκι μου, που άρχισε να μπουσουλάει, σέρνεται στο πάτωμα σαν το Ρεβυθούλη; Ή ότι, μια κουραστική μέρα, έγινα Τιραμόλα για να τα προλάβω όλα; Στην εποχή της αυτοκρατορίας των fast food και της παντοκρατορίας των χάμπουργκερ, πώς να καταλάβει ότι για μας το χάμπουργκερ ήταν ένα μυστηριώδες και παράξενο φαγητό –κάτι σα στρογγυλό σάντουιτς με άγνωστο περιεχόμενο- που κατάπινε σε ντουζίνες ο Πόλντο;
 SweePeaIcopy tiramolla      wimpy

Κι άντε να εξηγήσω στο wiki-child μου που με κοιτάζει έκπληκτο, γιατί συγκινούμαι όταν, περνώντας καμιά φορά από επαρχιακές κωμοπόλεις, βλέπω σνακ-μπαρ (άλλο απολίθωμα κι αυτά) που ονομάζονται Πόλντο.
Τουλάχιστον τον Ποπάυ τον ξέρουν ακόμη τα παιδιά. Ας είναι καλά η εμμονή και η άρρηκτη σύνδεσή του με το σπανάκι. Κι όσο κι αν απομυθοποιήθηκε η θρυλική περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο, πάντα όταν το καταναλώνουμε θα ελπίζουμε κρυφά σε σιδερένια μπράτσα και οργανισμό σαν του Ποπάυ.
Όπως βλέπεις, επιστράτευσα όλα μου τα όπλα –παιδικές αναμνήσεις, συγκίνηση, νοσταλγία, ακόμα και πλούσια εικονογράφηση. Τι άλλο να κάνω για να σε πείσω να το φας επιτέλους το ταλαίπωρο το …

Σπανάκι γκρατέν
ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
2 αυγά
φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα κατά βούλησιν
άνηθος ή μαϊντανός
τριμμένη φρυγανιά

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και βάζουμε λίγο λίγο το σπανάκι να μαραθεί και να πέσει. Το αλατίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Ανακατεύουμε το σπανάκι με τα αυγά, τα τυριά και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε πιπέρι και το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη γραβιέρα, για να κάνει κρούστα.

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄-25΄.

ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ