… Απ' όξω απ' το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις. Άλλο είναι να διαβάζεις Αστερίξ στον καναπέ και να γελάς με την επίπεδη κι άλλο να βρίσκεσαι μπροστά στο μαρμιτάκι με το λυωμένο τυρί στην επίπεδη αυτοπροσώπως. Με το διχαλωτό πηρούνι στο χέρι και τη χωρίς γλουτένη μπουκίτσα που πρώτη θα βουτήξω -τιμής και δυσανεξίας ένεκεν- κι η λίμνη μια ανάσα δρόμος.
Κι επειδή δε θέλω να βρεθώ ως άλλος Κάιους Μωρόβιους χειμωνιάτικα στη λίμνη της Γκέναβας, αποφάσισα να κάνω ένα cameo πέρασμα ίσα για τη χαρά της συμμετοχής και μόνο. Και της Τυρινής βεβαίως - βεβαίως …
Fondue
υλικά:
400 γρ. μείγμα τυριών για fondue ή άλλο μείγμα τυριών που λυώνουν
1 σκελίδα σκόρδο
140 ml λευκό κρασί (εδώ prosecco)
2 γεμάτα κουτ. γλ. κορν φλάουρ
1 μπαγκέτα κομμένη σε μπουκίτσες
Εσείς μπορεί να τα ξέρετε αλλά εγώ τώρα τα έμαθα, από πρώτο χέρι και ντόπιο. Οπότε θα τα καταγράψω αναλυτικά νά 'χω να τα θυμάμαι.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει το χαρακτηριστικό κόκκινο σκεύος για την παρασκευή του τυρένιου μείγματος.
Το μίνι καμινέτο με το γιγάντιο ρεσώ (οινόπνευμα σε μορφή ζελέ) που ανάβει και διατηρεί ζεστό και ρευστό το τυράκι.
Τα ειδικά πηρούνια για τις μπουκίτσες.
Κι αν είμαστε μερακλήδες, βάση κοπής και μαχαίρι για τη μπαγκέτα ή το ψωμί που προτιμάμε.
Κόβουμε το ψωμί σε μπουκίτσες.
Κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και βάζουμε το σκεύος στο οποίο ρίξαμε το κρασί και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να διαλυθεί πριν ζεσταθεί το κρασί.
Ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μόλις ζεσταθεί το κρασί το μείγμα των τυριών (εδώ το πιο ήπιο σε γεύση μισό-μισό).
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να λυώσει το τυρί, να πήξει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Χρειαζόμαστε ένα ρευστό δεμένο μείγμα.
Ανάβουμε το καμινέτο.
Μεταφέρουμε το σκεύος με το τυρί.
Τσιμπάμε μια μπουκίτσα ψωμί, τη βουτάμε στο τυρί και γυροφέρνουμε 2-3 φορές.
Καταβροχθίζουμε.
Στο τέλος μένει στον πάτο του σκεύους μια τραγανή κρούστα για την οποία, όπως με πληροφόρησαν, μονομαχούν με τα πηρούνια τους οι συνδαιτημόνες, στα δε εστιατόρια ο σερβιτόρος παίρνει το σκεύος, ξύνει το καζάν ντιπί και επανέρχεται με την κρούστα στο πιάτο.
Είναι τρελοί αυτοί οι Ελβετοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου