... Από τα ρομαντικά και τα εκλεπτυσμένα στα σκληροπυρηνικά κι άγρια. Από το Βαλεντίνο στην Τσικνοπέμπτη, από το μαχαιροπήρουνο στη λαδόκολλα, από τη σως εσπεριδοειδών στο τζατζίκι, από το γλυκόξινο στο αλατοπίπερο που τσούζει τη γλώσσα, από το θαλασσινό στο παϊδάκι και το κοντοσούβλι. Εγώ είμαι και του λιμανιού εγώ είμαι και του σαλονιού. Κι εσύ επίσης.
Προτάσεις και συνταγές για κρεατικά μας βομβαρδίζουν καθημερινά, οι αρτηρίες μας προετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν τα κύματα χοληστερίνης που θα πλακώσουν σαν τσουνάμι. Γι' αυτό κι εγώ θα πάω στο συνοδευτικό, κάτι να δροσίζει το στόμα και τον οισοφάγο - ούτε τζατζίκι, ούτε αλοιφές και καταπλάσματα. Ένα coleslaw θέλω να φτιάξω και να φάω, που μου μύρισε κι ας μην τό 'χα και στο χωριό μου.
Πήρα ένα λαχανάκι από το λαϊκή - το οποίο παρεμπιπτόντως είχα αφήσει στα 50 λεπτά και τώρα το βρήκα κοτζαμάν λάχανο του ενός ευρού, και με τα περισσεύματα έφτιαξα κι ένα χορταστικό λαχανόρυζο για μεσημεριανό ...
Σαλάτα coleslaw
υλικά:
μισό πράσινο λάχανο
2 καρότα
Για το ντρέσσινγκ:
1 κούπα μαγιονέζα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 κουταλιά μηλόξυδο
2 πρέζες ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι κατά βούλησιν
(προαιρετικά λίγη σκόνη μάραθου)
Βγάζουμε τα 2-3 εξωτερικά φύλλα του λάχανου.
Το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κομμάτι γύρω από το κοτσάνι.
Κόβουμε ξανά κάθε κομμάτι στη μέση.
Με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόφτη λαχανικών ή μαντολίνο, εγώ που δεν είμαι εκ Κεφαλληνίας ούτε μουσικός τύπος προτιμώ το χράτσα-χρούτσα με το μαχαιράκι μου.
Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό τρίφτη.
Βάζουμε λάχανο και καρότο σε μεγάλο μπωλ και ανακατεύουμε.
Για το ντρέσσινγκ βάζουμε σε μπωλάκι τη μαγιονέζα και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι.
Προσθέτουμε τα αρτύματα και ανακατεύουμε ξανά.
Εγώ πρόσθεσα και μια πρέζα μάραθο σε σκόνη για το άρωμα.
Ρίχνουμε το ντρέσσινγκ στο λάχανο και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα.
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση, έχοντας όμως κατά νου ότι το coleslaw νοστιμίζει αφού μείνει στο ψυγείο και ζυμωθεί γι' αυτό και είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου