Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Choucroute με λάχανο τουρσί ...

 ... Βαρέθηκα ν' ακούω θεωρίες για την ξενόφερτη γαλοπούλα και αναλύσεις καφενείου για το από πού κι ως πού γαλοπούλα, τι δουλειά έχει στο τραπέζι μας, είχαμε και στο χωριό μας ετσετερά ετσετερά.
Ούτε και έχω καμία όρεξη να τις αντικρούσω, είτε με το Λασκαράτο και τα κοπάδια γαλόπουλα που περιγράφει , είτε με το αντεπιχείρημα ούτε ουίσκυ είχαμε αλλά το κατεβάζετε χειρότερα κι από Σκουτσέζους. 
Όπως πολύ σωστά το έθεσε η Μαίρη Λω Βαριέέέμαι, βαριέμαι, βαριέμαι, βαριέμαι. 
Έ
φτιαξα γαλοπούλα, όχι ολόκληρη γιατί θα με πάει μέχρι το Πάσχα, αλλά ένα μπούτι όπως πέρυσι με συνοδευτικό γιορτινό ρύζι.
Επειδή όμως οι μέρες των Χριστουγέννων θέλουν και χοιρινό, αντί για το κλασσικό πρασοσέλινο θα δοκιμάσω το αλσατικό ...


Choucroute με λάχανο τουρσί



υλικά:
700 γρ. χοιρινό κρέας με κόκκαλο
(εδώ γουρουνοπούλα με κόκκαλο και χωρίς το δέρμα)
2-3 λευκά κρεμμύδια (κατά προτίμηση echalots)
4 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. λευκό κρασί
300 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό
4 πατάτες

700 - 800 γρ. ξινολάχανο (έτοιμο, σε βάζο)

χύτρα ταχύτητας



Με το μαχαίρι κουζίνας αφαιρούμε το δέρμα και το λίπος από το κρέας (αν έχει).



Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.



Τα κόβουμε σε κυβάκια  και τα σωτάρουμε σε 3 κουταλιές λάδι και μέτρια φωτιά να μαλακώσουν (5΄-10΄).



Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές



Το βάζουμε στη χύτρα.



Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα από τη μία πλευρά και το γυρνάμε (περίπου 5΄ η κάθε πλευρά). ΄




Ρίχνουμε το κρασί.



Ρίχνουμε τις πατάτες ολόκληρες.



Προσθέτουμε το λάχανο.



Ρίχνουμε και το σκόρδο σε φετάκια (εδώ πολτοποιημένο και κατεψυγμένο).



Ρίχνουμε το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.



Αφήνουμε να πάρει βράση και κλείνουμε τη χύτρα.

Υπολογίζουμε 40΄ από την ώρα που θα ανέβει η βαλβίδα.

Βγάζουμε τον ατμό ή καλύτερα, αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη χύτρα πάνω στο κλειστό μάτι.

Το φαγητό έχει αρκετό ζουμί. Αν θέλουμε λιγότερο, βράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να εξατμιστεί ένα μέρος του.



Σερβίρουμε.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου