Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Πρασόσουπα βελουτέ με ροκφόρ ...

 ... Κοίτα εσύ τώρα να δεις πώς γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Έχει περισσέψει ένα κομματάκι ροκφόρ που ήρθε από τη Γαλλία. Τελευταίο κομμάτι, στα χέρια τό 'φερα, αμαρτία να πάει άκλαυτο, πρέπει να τιμηθεί με μια αντάξια συνταγή. Κι ότι διάβαζα προχτές μια συνταγή για πρασόσουπα με κρέμα ροκφόρ. Πρωί πρωί μέσ' την πλημμύρα, στη λαϊκή για πράσα. Ωραία είναι αυτά, τρυφερά, αλλά μεγάλο το δεμάτι βρε παιδί μου. Δεν κόβεται μαντάμ, ή θα το πάρετε ολόκληρο ή θα το αφήσετε.
Έχουν περισσέψει ενάμιση κιλό πράσα ...


Πρασόσουπα βελουτέ με ροκφόρ



υλικά:
400 γρ. πράσα (το άσπρο κομμάτι, άντε και λίγο πράσινο)
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1-2 πατάτες
1 κουταλιά βούτυρο
50 ml λευκό κρασί
150 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)

ζωμός λαχανικών ή κότας (ή 1 κύβος με 750 - 1000 ml ζεστό νερό)

Για την κρέμα ροκφόρ:
80 γρ. ροκφόρ
50 γρ. τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
50 γρ. γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)

προαιρετικά: λίγα καρύδια


Αυτή τη φορά δεν έφτιαξα τη σούπα απευθείας στον αγαπημένο μου σουποφτιάχτη. Για περισσότερη νοστιμιά, σώταρα πρώτα τα υλικά και μετά τα μετέφερα στον αυτόματο πιλότο δια τα περαιτέρω.


Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε διαγώνια σε κομμάτια. 

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια.



Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα 1-2 κουταλιές λάδι και το βούτυρο.




Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε 3΄-4΄ να λαδωθεί και να πάρει χρώμα.



Προσθέτουμε τα πράσα και τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 4΄-5΄. 



Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε.



Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε έναν κύβο διαλυμένον σε λίγο ζεστό νερό.



Συμπληρώνουμε ζεστό νερό (περίπου 700-900 ml), μέχρι να καλυφθούν καλά τα πράσα.



Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30 ΄ περίπου, αν συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο σκεύος. Μόλις μαγειρευτούν τα λαχανικά, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος.

Αλλιώς, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 10 ΄. 



Μεταφέρουμε στον παρασκευαστή σούπας και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, ζεστό νερό μέχρι το κατώτατο όριο ή και παραπάνω, αν θέλουμε μια αραιή σούπα.



Επιλέγουμε τη λειτουργία pureed soup και ξεκινάμε τη συσκευή.



Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.

Χρησιμοποιούμε 2-3 φορές τη λειτουργία blend για να ενσωματωθεί η κρέμα.



Βάζουμε στο multi το ροκφόρ, το γιαούρτι  και το τυρί κρέμα.



Ομογενοποιούμε.




Μοιράζουμε τη σούπα σε μπωλ.

Βάζουμε 1 καλή κουταλιά από την κρέμα των τυριών.

Γαρνίρουμε με λίγα καρύδια και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου