Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Τάρτα quiche ...

 … Τα αγόρασα, τα συσκεύασα σαν αυγά Φαμπερζέ, τα στρίμωξα στη βαλίτσα και τώρα κάτι πρέπει να τα κάνω.
Γιατί να τα φάω εγώ αποκλείεται. Κι αφού είναι τυρί που λυώνει, κάπου πρέπει να λυώσει. Σε μια απλή quiche καλύτερα, να αναδειχθεί η γεύση του ...


Τάρτα quiche



υλικά:
200 γρ. τυρί που λυώνει
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
1 μέτρια πατάτα
1-2 ντομάτες
50 γρ. μπέικον ή καπνιστό αλλαντικό

1 ζύμη για τάρτα ή κουρού




Τρίβουμε την πατάτα στο χοντρό τρίφτη και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.



Ανοίγουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα. Εγώ έβαλα αρχικά το ένα φύλλο κουρού. 

Μετά, με τη λογική του κόψε από κει που κρέμεται και βάλε εκεί που λείπει, συμπλήρωσα τα τοιχώματα και τελικά χρησιμοποίησα και το δεύτερο φύλλο, ενισχύοντας το πρώτο.



Τρυπάμε παντού με πηρούνι τη ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄. 



Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό τρίφτη.



Χτυπάμε σε μπωλ τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.



Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα.



Ρίχνουμε και το αλλαντικό.




Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.



Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο.

Κόβουμε τη ντομάτα σε ροδέλες και τις στρώνουμε επάνω στη ζύμη.



Περιχύνουμε με την κρέμα.



Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄-35΄.



Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την τάρτα πάνω σε σχάρα.




Σερβίρουμε.








Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Σφολιάτα με γέμιση γλυκιάς κολοκύθας ...

  … Φθινόπωρο για μένα είναι το πορτοκαλί της κολοκύθας. Λίγο ο Χάρι Πότερ, πολύ το Halloween αλλά και χωρίς αυτά πάντα αγαπούσα τις κολοκύθες - γεύση και χρώμα. Κρίμα που τραβάνε κι αυτές την ανηφόρα, έστω και μια μικρή κολοκύθα όμως βγάζει μπόλικη θερμαντική κολοκυθόσουπα. Κι ένα βαζάκι μαρμελάδα με σταφίδες μαζί με μια συσκευασία σφολιάτα βγάζουν ένα ταψί κολοκυθόπιτα που μοιάζει με μπουγάτσα ...


Σφολιάτα με γέμιση γλυκιάς κολοκύθας



υλικά:
1 βαζάκι (400 γρ.) μαρμελάδα κολοκύθα με σταφίδες

2 φύλλα σφολιάτας



Εμείς εδώ είμαστε τυχεροί κι έχουμε δίπλα τα γλυκά της Μπιρμπίλως, της χρυσοχέρας Ρίτας δηλαδή. Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με φρούτα, ζάχαρη και λεμόνι, τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει και αγοράζω φανατικά. 



Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.



Απλώνουμε τη μαρμελάδα (εμένα μου περίσσεψε λίγη που έφαγα με γιαούρτι. Με τα μούτρα έπεσα, σαν τη Βουγιουκλάκη-Πίπη).



Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Κλείνουμε τις άκρες.



Αλείφουμε με αυγό ή γάλα.



Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, να φουσκώσει και να χρυσίσει η σφολιάτα (περίπου 30΄-35΄).



Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα.




Τρατάρουμε.