… Εντάξει, chou είναι το λάχανο, το ξέρω. Αυτό το croute είναι που με μπερδεύει στα ξένα χώματα. Το γερμανικό το ξινολάχανο επίσης το ξέρω, το έτρωγα φανατικά όταν μου επιτρεπόταν το αλάτι. Οπότε περιμένω υπομονετικά να δω από έναν Αλσατό πώς γίνεται το choucroute από την Αλσατία ...
Choucroute από την Αλσατία (στη χύτρα)
υλικά:
700 γρ. χοιρινό κρέας (εδώ ωμοπλάτη με κόκκαλο)
2 κρεμμύδια echalots
4 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. λευκό κρασί
300 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό
4 πατάτες
700 - 800 γρ. ξινολάχανο (έτοιμο, σε βάζο)
χύτρα ταχύτητας
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κυβάκια και τα σωτάρουμε σε 3 κουταλιές λάδι και μέτρια φωτιά να χρυσίσουν (5΄-10΄).
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το βάζουμε στη χύτρα.
Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα από τη μία πλευρά και το γυρνάμε (περίπου 5΄ η κάθε πλευρά). ΄
Ρίχνουμε το κρασί και τις πατάτες ολόκληρες.
Το λάχανο και το σκόρδο σε φετάκια.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το ζωμό.
Αφήνουμε να πάρει βράση και κλείνουμε τη χύτρα.
Υπολογίζουμε 40΄ από την ώρα που θα ανέβει η βαλβίδα.
Βγάζουμε τον ατμό ή καλύτερα, αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη χύτρα πάνω στο κλειστό μάτι.
Το φαγητό έχει αρκετό ζουμί. Αν θέλουμε λιγότερο, βράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να εξατμιστεί ένα μέρος του.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου