Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Ριγκατόνι με μπεσαμέλ και τυρί που λυώνει ...

  … Και μόνο που το κοιτά λυώνει, καίγεται και σιγολυώνει το τυρί στο ριγκατόνι. Στο Μάττερχορν θα φτάσει η χοληστερίνη, ούτε την Τυρινή τέτοιες καταχρήσεις, μόλις τελειώσουν τα τυριά κηρύσσω έκτακτη Σαρακοστή, μόνο όσπρια και λαδερά μέχρι τα Χριστούγεννα. Προς το παρόν όμως, η τυροφαγία συνεχίζεται ακάθεκτη. Αν θες ν' αγιάσεις πρέπει ν' αμαρτήσεις ...


Ριγκατόνι με μπεσαμέλ και τυρί που λυώνει



υλικά:
300 γρ. ριγκατόνι
8-10 φέτες μπέικον (εδώ 100 γρ. κομμάτι)
300 γρ. τυρί που λυώνει (εδώ 
Saint-Nectaire)

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
700 gr. γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά, αυτό μας έσωσε)




Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό τρίφτη. 




Κόβουμε σε κομμάτια το μπέικον. Εδώ σε σπιρτόξυλα για να μοιάζουν με τα γαλλικά lardons.



Το σωτάρουμε χωρίς λιπαρή ουσία ή το περνάμε από τα μικροκύματα, όπως εδώ.
Κρατάμε λίγα μπαστουνάκια για το σερβίρισμα.




Βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει, ρίχνουμε 1 κουταλιά αλάτι και τα ριγκατόνι.

Βράζουμε 2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.




Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. 

Λυώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι.



Καβουρντίζουμε 2΄-3΄ να πάρει χρώμα και ρίχνουμε το γάλα.



Βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Ρίχνουμε πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο μοσχοκάρυδο ή πάπρικα.



Κρατάμε ένα ποτήρι από το νερό των ζυμαρικών και τα στραγγίζουμε. 

Τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη μπεσαμέλ.



Ρίχνουμε το μπέικον.

Κρατάμε λίγο τυρί για το σερβίρισμα και ρίχνουμε το υπόλοιπο στην κατσαρόλα.



Αραιώνουμε με όσο από το νερό των ζυμαρικών χρειάζεται και ανακατεύουμε πολύ καλά.



Σερβίρουμε αμέσως.





Με το μπέικον και το τυρί που κρατήσαμε και λίγο πιπέρι ακόμη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου