Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Σπανάκι με αυγά, κρέμα γάλακτος και πικάντικους σπόρους ...

 ... Το σπανάκι μια χαρά τα πάει με τ' αυγά. Το απέδειξε το σπανακόρυζό μου, πώς τα καλοδέχτηκε τα αυγουλάκια, πώς τα αγκάλιασε και συμπορεύτηκαν all the way μέχρι το πιάτο. Το αποδεικνύουν στα πέρατα της οικουμένης τα eggs florentine, φαίνεται ξεκάθαρα και στη σημερινή συνταγή ...


Σπανάκι με αυγά, κρέμα γάλακτος και πικάντικους σπόρους



υλικά:
250 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα ή και τρυφερά κοτσάνια)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
ένα κυβάκι βούτυρο
100 γρ. κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
20 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
μοσχοκάρυδο

2 κουταλιές ανάμεικτοι σπόροι (κολοκυθόσπορος, σουσάμι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, παπαρουνόσπορος, μαυροσούσαμο)
10 γρ. βούτυρο
μισό κουτ. τσ. καπνιστή πάπρικα (γλυκιά)
1/4 κουτ. τσ. pul biber ή λίγο καυτερό μπούκοβο




Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και βάζουμε το σπανάκι.





Καπακώνουμε και το αφήνουμε να μαλακώσει και να πέσει σε όγκο για 5΄, γυρίζοντάς το 1-2 φορές.





Σπρώχνουμε το σπανάκι στη μία άκρη του σκεύους.

Βάζουμε στο κενό κομμάτι το βούτυρο να λυώσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και το σκόρδο σε φετάκια (εδώ πολτοποιημένο).

Σωτάρουμε 3΄-4΄.




Αναμειγνύουμε τα κρεμμυδάκια με το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Αρωματίζουμε γενναιόδωρα με μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. 




Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.

Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί.




Ανοίγουμε δυο λακουβίτσες και σπάμε από ένα αυγό σε κάθε μία.

Καπακώνουμε και αφήνουμε 3΄-4΄ να ψηθούν τα αυγά χωρίς να πήξει εντελώς ο κρόκος τους.





Αποσύρουμε από τη φωτιά.




Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι και καβουρντίζουμε τους σπόρους χωρίς λιπαρή ουσία για 3΄. 





Δημιουργούμε ένα κενό στο κέντρο τους και ρίχνουμε τα 10 γρ. βούτυρο.

Τα καβουρντίζουμε μαζί άλλα 2΄-3΄. 




Ρίχνουμε την πάπρικα και το μπούκοβο και αποσύρουμε από τη φωτιά. 





Βάζουμε σπανάκι με ένα αυγό σε κάθε μερίδα.





Ρίχνουμε από πάνω τους καβουρντισμένους σπόρους.

Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου