Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ριγκατόνι στο φούρνο με τυριά και αλλαντικά ...

 ... Όσο και να μην αγοράζω τον υπόλοιπο καιρό, τώρα αγόρασα. Μετά από πολύ καιρό αποχής, συνειδητής αλλά και αναγκαστικής, πήρα νούμερο και στάθηκα στην ουρά για τυριά και αλλαντικά. Λόγω της ημέρας, Αντωνάκη μου, αλλά άπαξ ετησίως ...


Ριγκατόνι στο φούρνο με τυριά και αλλαντικά



υλικά:
τυριά της επιλογής μας
(εδώ 150 γρ. ημίσκληρο 
με χαμηλά λιπαρά,
150 γρ.
 έμμενταλ με χαμηλά λιπαρά,
και 80 γρ. καπνιστό)

150 γρ. αλλαντικό (εδώ πάριζα με χαμηλά λιπαρά)
3 φέτες μπέικον

500 γ. ριγκατόνι

300 γρ. γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
μοσχοκάρυδο





Τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό τρίφτη.



Τηγανίζουμε ελαφρά το μπέικον. 

Εγώ προτιμώ να το περάσω από τα μικροκύματα. 

Κόβουμε τα αλλαντικά σε κυβάκια.




Βράζουμε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.





Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.





Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε.




Ρίχνουμε το γάλα.



Και την κρέμα γάλακτος.

Αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.



Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι.

Αδειάζουμε τα μισά ριγκατόνι.

Σκορπίζουμε τα μισά τυριά.





 Και τα μισά αλλαντικά.




Ρίχνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά.



Και τα υπόλοιπα τυριά και αλλαντικά. 



Περιχύνουμε με την κρέμα των αυγών.





Και λίγο καπνιστό ακόμη, κυρ-Στέφανε.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 30΄ περίπου, χρησιμοποιώντας και το γκριλ αν θέλουμε να κάνει κρούστα η επιφάνεια του φαγητού. 



Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.



Σερβίρουμε. 







Υπάρχει το ανωτέρω ταπεινό φαγάκι, υπάρχει όμως και το εμβληματικό και μαγικό φαγητό της Ντίας, φτιαγμένο με ταλιατέλες, μπέικον, ζαμπόν, μανιτάρια, τοματάκια κονσέρβας και φυσικά τυριά. Χωρίς αυγά και μόνο με κρέμα γάλακτος. Μόλις που πρόλαβα να το φωτογραφίσω πριν εξαφανιστεί μαγικά ...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου