... Στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της Ευρώπης δε λείπουν ποτέ τα λαχανάκια Βρυξελλών. Κι αν στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και σε άρθρα εφημερίδων οι περισσότεροι διαβεβαιώνουν ότι αντιπαθούν σφόδρα τα λαχανάκια Βρυξελλών, ούτε να τα δουν ούτε να τα βάλουν στο στόμα τους, καταναγκαστικά έργα κάνουν κάθε χρόνο και ποινήν εκτίουν, αυτά παραμένουν εκεί, σταθερά και ακλόνητα να επιβάλλουν την παρουσία τους χρονιάρες μέρες. Εμένα πάντως μου αρέσουν πολύ ...
Λαχανάκια Βρυξελλών γκρατέν με τυριά
υλικά:
650 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών (εδώ κατεψυγμένα)
2/3 κούπας ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
Για τη μπεσαμέλ:
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
2 κούπες γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
3/4 κούπας καπνιστό τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό μέχρι να τρυπιούνται. Εγώ αναθέτω τη δουλειά στον ατμομάγειρα ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε 2΄-3΄.
Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη για να μη σβωλιάσει.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί και ανακατεύουμε να λυώσει.
Περιχύνουμε τα λαχανάκια με τη μπεσαμέλ.
Μόνο επειδή υπήρχε διαθέσιμο, έδωσα λίγο χρώμα με ροζ αλάτι Ιμαλαίων.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το ημίσκληρο τυρί, αν θέλουμε και με λίγο καπνιστό ακόμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 20΄-25΄.
Προς το τέλος χρησιμοποιούμε το γκριλ ή την πάνω αντίσταση για να πάρει χρώμα.
Μπορούμε επίσης να ψήσουμε τα λαχανάκια χωρίς να τους ρίξουμε τυρί για 15΄ και μετά να τα πασπαλίσουμε με τυρί και να συνεχίσουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ στον αέρα ή το γκριλ.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου