... Μη ζηλέψεις. Ή αν ζηλέψεις, σήκωσε τα μανίκια να το φτιάξεις. Κατά προτίμηση μετά από μια μέρα δύσκολη ή κουραστική. Το ζύμωμα χαλαρώνει κι η επαφή με τη ζύμη ηρεμεί. Μέχρι να βγει το ψωμί θα είσαι χαρούμενη, ήρεμη, πεινασμένη κι έτοιμη να το ευχαριστηθείς ...
Φραντζόλα ψωμιού γεμιστή
υλικά:
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7-8 γρ.)
300 ml χλιαρό νερό
1 κουτ. γλ. ρίγανη
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
Για τη γέμιση:
σάλτσα ντομάτας ή πέστο
8 φέτες τυρί (εδώ ημίσκληρο καπνιστό)
8 μεγάλες φέτες σαλάμι (εδώ μπύρας)
Ρίχνουμε τη μαγιά στο αλεύρι και λίγο παραπέρα, ώστε να μην πέσουν πάνω στη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μπορούμε αντί να ρίξουμε τη μαγιά στο αλεύρι να τη διαλύσουμε στο νερό.
Αρωματίζουμε με ρίγανη.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι. Ίσως να μη χρειαστεί όλο το νερό.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μείγμα για πίτσα ή ψωμί.
Ζυμώνουμε καλά για 7΄-10΄ μέχρι να έχουμε μια λεία, εύπλαστη ζύμη.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε σε μπωλ και καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού, αν θέλουμε και με πετσέτα.
Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Αλευρώνουμε τον πάγκο, ζυμώνουμε ξανά για να φύγει ο αέρας από τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα (25 x 35 εκ). Η ζύμη θα πρέπει να χωράει τις 8 φέτες τυρί σε 2 σειρές.
Αλείφουμε με τη σάλτσα της επιλογής μας την επιφάνεια της ζύμης.
Απλώνουμε σε δύο σειρές τις φέτες του τυριού αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους.
Βάζουμε από μια φέτα σαλάμι πάνω σε κάθε φέτα τυρί.
Κόβουμε κατά μήκος τη ζύμη στη μέση.
Κόβουμε και τα 8 κομμάτια με το τυρί και το σαλάμι.
Λαδώνουμε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Σηκώνουμε προσεκτικά κάθε κομμάτι ζύμης και το διπλώνουμε στα δύο, σα να κλείνουμε ένα βιβλίο.
Βάζουμε το διπλωμένο κομμάτι όρθιο στη φόρμα του κέικ.
Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και διπλώνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια.
Τα βάζουμε όλα διαδοχικά στη φόρμα του κέικ, πιέζοντάς τα ώστε να ακουμπούν και να κολλήσουν.
Αφήνουμε ξανά σε χλιαρό μέρος για 15΄-20΄ να φουσκώσει η ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 - 200 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη.
Ξεφουρνίζουμε και αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια του ψωμιού.
Αφήνουμε για 20΄ περίπου να κρυώσει ελαφρά.
Κόβουμε τραβώντας με το χέρι τα κομμάτια της φραντζόλας.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου