Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Σνίτσελ κοτόπουλου …

…Και η ευκολία μεγάλη κι ο πειρασμός άλλος τόσος, όταν σου ζητάνε σνίτσελ ν’ απλώνεις το χέρι σου και ν’   αγοράζεις το έτοιμο - φρέσκο, προψημμένο ή κατεψυγμένο. Το ρίχνεις στο τηγάνι ή το φούρνο και γλυτώνεις το μπελά.
Χάνεις όμως και την πλάκα. Εντάξει, πόση πλάκα μπορεί να έχει να αλευρώνεις κοτόπουλα, να τα πασαλείβεις με αυγό και μετά να τα βουτάς στη φρυγανιά, σαν τους χαρτοκλέφτες του Φαρ-Ουέστ; Ελάχιστη, οφείλω να ομολογήσω.
Το να φτιάξεις, όμως, μόνος σου το σνίτσελ έχει άλλα καλά. Καταρχήν, είναι φρέσκο και λαχταριστό κι όχι παναρισμένο εδώ και μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Έπειτα, ξέρεις πώς είναι φτιαγμένο. Ότι το κοτόπουλο είναι ατόφιο φιλέτο κοτόπουλο κι όχι προϊόν επεξεργασίας, κι ότι έβαλες μόνο αυγά, αλεύρι και φρυγανιά - ούτε πρόσθετα, ούτε ενισχυτικά γεύσης, ούτε παραπανίσιο αλάτι, ούτε τίποτις. Και, τέλος, είναι πολύ πιο οικονομικό. Κι ακόμη περισσότερο αν δεν αγοράσεις  φιλέτο, αλλά στήθος κοτόπουλου και ζητήσεις να σου αφαιρέσουν το κόκκαλο και να το φιλετάρουν …



Σνίτσελ κοτόπουλου








υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου (ή φιλέτο)
2 αυγά
τριμμένη φρυγανιά/παξιμάδι/λαδοπαξίμαδο
αλεύρι

προαιρετικά: τριμμένο τυρί, ρίγανη





Αν αγοράσουμε ολόκληρο στήθος, ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκκαλο και να μας το φιλετάρει. Αν δε θέλουμε να το χτυπήσουμε μόνοι μας, ζητάμε και να μας το λεπτύνει αλλά όχι πολύ, εκτός αν μας αρέσει το σνίτσελ τσιγαρόχαρτο.
Με το κόκκαλο κάνουμε ζωμό ή μια μικρή ελαφριά κοτόσουπα αυγολέμονο.




Χτυπάμε το φιλέτο με το μπάτη ή με μια κονσέρβα να ανοίξει και να λεπτύνει. Αλατοπιπερώνουμε.












Για το πανάρισμα μπορούμε να αλέσουμε φρυγανιά, παξιμάδι ή λαδοπαξίμαδο. Εγώ συνδυάζω και τα τρία, μαζί με λίγη ρίγανη και λίγο τριμμένο τυρί.






Χτυπάμε τα αυγά σ’ ένα βαθύ πιάτο και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε σε άλλο πιάτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.










Περνάμε κάθε φιλέτο πρώτα από το αλεύρι.







Ύστερα από το αυγό.







Και τέλος από τη φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθεί παντού.






Η πιο συνηθισμένη και δημοφιλής πρακτική είναι να τηγανίζουμε το σνίτσελ. Εμείς προτιμάμε να το ψήνουμε. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι και το λαδώνουμε ελαφρά.

Αραδιάζουμε τα σνίτσελ και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.










Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄. Γυρίζουμε τα σνίτσελ και τα ψήνουμε για άλλα 10΄, χρησιμοποιώντας και τη λειτουργία του θερμού αέρα για να γίνουν τραγανά και ξεροψημμένα.









Σερβίρουμε με πιλάφι ή πατάτες.









Κι επειδή μας περίσσεψε αυγό και φρυγανιά, πανάραμε και ψήσαμε με τον ίδιο τρόπο λίγο χαλούμι. Άλλο να στο λέω κι άλλο να το δοκιμάσεις …












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου