Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ψάρι με μπασμάτι και τοματίνια …

… Ασφαλώς και μετράει το ότι είναι ένα - εκνευριστικά σχεδόν - εύκολο φαγητό, όπως και το ότι αποτελεί έναν ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο για να μαγειρέψεις ψάρι. Για μένα όμως μετράει κυρίως το ότι είναι πανέμορφο, ένα από τα πιο καλαίσθητα πιάτα που έχω δει.
Και είναι αυθεντικά όμορφο από γεννησιμιού του, χωρίς τα φουντστάιλινγκ, τα φωτοσοπαρίσματα και τα πουσαρισμένα χρώματα που κυριαρχούν πια στις φωτογραφίες συνταγών. Μοντέλα φτιασιδωμένα έγιναν τα φαγητά κι όχι ο άρτος μας ο επιούσιος.

Τι κι αν δεν έχει τη γεωμετρική ακρίβεια του πρωτοτύπου, τι κι αν τα κόκκινα τοματίνια μαζεύτηκαν σε μια μεριά και τα κίτρινα είδαν τη γενιά τους κι αναγάλλιασε η καρδιά τους; Δε θα τα βάλουμε με το τσιμπιδάκι στη σωστή χρωματικά θέση όπως οι επαγγελματίες, ούτε θα τηρήσουμε ίσες αποστάσεις για τα φύλλα του βασιλικού.
Διότι ακόμη κι έτσι είναι ένα πιάτο με τα χρώματα του Μποτιτσέλι …


     
Ψάρι με μπασμάτι και τοματίνια





υλικά:
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
6 γεμάτα κουτ. γλ. πάστα πράσινης ελιάς
300 γρ. πολύχρωμα τοματίνια
μαϊντανός ή βασιλικός ψιλοκομμένος
500 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού
(εδώ γλώσσα και μπακαλιάρος)      





Βάζουμε σε σωτέζα ή φαρδιά κατσαρόλα το ρύζι με 2 κουταλάκια από την πάστα ελιάς.

Ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για λίγο και προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό. 

Καπακώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.







Πλένουμε και κόβουμε τα τοματίνια στη μέση, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με  1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 ξύδι.







Προσθέτουμε στο ρύζι τον περισσότερο μαϊντανό/βασιλικό και ανακατεύουμε.

Κόβουμε το ψάρι σε ισομεγέθη κομμάτια, τα ακουμπάμε πάνω στο ρύζι και τα πιέζουμε ελαφρά. 

Ρίχνουμε από πάνω τα τοματίνια μαζί με τα υγρά τους.







Καπακώνουμε ξανά και βράζουμε για 10΄-12΄, ή μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφηθεί το υγρό. 

Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά αν χρειάζεται. 

Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη πάστα ελιάς και το μαϊντανό.








Σερβίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο ακόμη.












 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου