Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Σαλάτα με γίγαντες, τόνο και λαχανικά …

… Τώρα που πας στην ξενητειά
θ’ αδυνατίσω το μπαμπά
πού ’χει γίνει σα μπαλόνι,
τρώει τις νύχτες στα κρυφά σοκολατάκια και γλυκά
δεν του κλείνει παντελόνι …



Σαλάτα με γίγαντες, τόνο και λαχανικά







υλικά:
300 γρ. γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 πιπεριές Φλωρίνης (εδώ από βαζάκι)
1-2 καρότα (εδώ baby carrots βρασμένα)
5-6 λιαστές ντομάτες (στο λάδι)
2 κουταλιές κάππαρη
μαϊντανός ψιλοκομμένος
θυμάρι

1 κονσέρβα τόνος (160 γρ.)

για το ντρέσσινγκ:
λάδι και λεμόνι ή ξύδι σε αναλογία 3 προς 1




Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες. 

Τους βράζουμε για 40-΄45΄ ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να παραβράσουν. 

Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν.








Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια. 

Το σωτάρουμε ελαφρά σε 3-4 κουταλιές λάδι να χρυσίσει. 

Ρίχνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε μικρές λωρίδες και τα καρότα σε ροδέλες.









Ρίχνουμε την κάππαρη (δεν την ξαρμύρισα επειδή οι γίγαντες είναι ανάλατοι) και τις λιαστές ντομάτες σε κομμάτια. 

Τελευταίον ρίχνουμε το μαϊντανό και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ σε μέτρια φωτιά.









Βάζουμε τους γίγαντες σε μεγάλο μπωλ και τους αλατοπιπερώνουμε. 

Ρίχνουμε το μείγμα των λαχανικών αφού κρυώσουν ελαφρά και ανακατεύουμε προσεκτικά.









Προσθέτουμε τον τόνο, αρωματίζουμε με θυμάρι και ανακατεύουμε ξανά.









Χτυπάμε μαζί λάδι και λεμόνι ή ξύδι σε αναλογία 3 προς 1 (π.χ. 90 γρ. λάδι και 30 γρ. λεμόνι) μαζί με λίγο αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσσινγκ και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε ραντίζοντας κάθε πιάτο με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου