Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Πένες με φρέσκα κουκιά και αρακά …


… Το ρεβύθι το έχω μαγειρέψει πολλάκις. Το κουκί πάλι, ποτέ. Ούτε να το αγγίξω. Κάτι ο Πυθαγόρας με τις θεωρίες και τα θεωρήματά του και το επιτακτικό ‘κυάμων απέχεσθε ’, κάτι η απειλή κι ο φόβος ενός ανεξήγητου θανάτου που μας κυνηγάει από μικρούς σα μπαμπούλας, μέχρι τώρα περιοριζόμουν στο οπτικό φλερτ μαζί τους.
Τα έβλεπα και σήμερα στους πάγκους της λαϊκής, ολόφρεσκα και καταπράσινα σα γιγάντια φασολάκια, σαν υπερμεγέθη αρακά και ξύπνησε μέσα μου ο Κωσταντάρας όταν χτυπούσε το τηλέφωνο στης Ζήλειας τα καμώματα. Μην το πιάσεις, Θέλω να το πιάσω - Μην τα πιάσεις, Θέλω να τα πιάσω. Κι έτσι πήρα διά πρώτην φοράν κουκιά κι έφτιαξα μια ανοιξιάτικη ιταλική συνταγή.
Πώς κάνεις έτσι; Δε θα τα φάω κιόλας …


Πένες με φρέσκα κουκιά και αρακά






υλικά:
200 γρ. φρέσκα κουκιά
200 γρ. αρακάς
4-5 κορφές από σπαράγγια
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουταλιά βούτυρο
μαϊντανός

200 γρ. πένες
γραβιέρα
 




 
 
Ανοίγουμε τα λουβιά και βγάζουμε από μέσα τα κουκιά. 

Το ίδιο κάνουμε και με τον αρακά αν είναι φρέσκος (εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένον που άφησα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα).
 
 

 
 
 
 
 
 

Βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό και ζεματάμε τα κουκιά και τον αρακά για 4΄-5΄ προσέχοντας να παραμείνουν τραγανά (εμένα μου ξέφυγαν λιγάκι). 

Αν τα σπαράγγια είναι λεπτά τα ζεματάμε μαζί τους για 2΄-3΄, αν είναι πιο χοντρά τα βράζουμε μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν.
 
Στραγγίζουμε όλα τα πράσινα και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. 

Αν τα κουκιά είναι κάπως μεγάλα, μπορούμε εύκολα πιέζοντάς τα ανάμεσα στα δάχτυλά μας να βγάλουμε το εξωτερικό τους περίβλημα και να κρατήσουμε το ακόμη πιο τρυφερό εσωτερικό τους.

 
 
 
 
 
 
 
 
Βάζουμε τις πένες να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. 

Παράλληλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Ρίχνουμε τον αρακά, τα κουκιά, μαϊντανό προαιρετικά και τα σπαράγγια και τα σωτάρουμε ανακατεύοντας προσεκτικά.
 
 
 
 
 
 
 
 
Μόλις βράσουν οι πένες, τις περνάμε με τρυπητή κουτάλα απευθείας στη σωτέζα με τα λαχανικά. 

Ανακατεύουμε απαλά, προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο, 2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα και λίγο μακαρονόζουμο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 
 

 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ευτυχώς εδώ και χρόνια η εξέταση για το ένζυμο η έλλειψη του οποίου προκαλεί, μεταξύ άλλων, κυάμωση γίνεται σε όλα τα νεογέννητα. Εμείς οι μεγαλύτεροι προσέχουμε και ελέγχουμε για να μας έχουμε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου