Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Γλυκιές αυγόφετες με τσουρέκι …

… Μ' αγαπάς, νονά; Να, παιδί μου, νά … ’ξερα τι να τα κάνω τόσα τσουρέκια που μαζεύτηκαν. ΄Έφτιαξα κι εγώ, έφερες κι εσύ, έφεραν κι οι άλλοι, έγινε το σπίτι σα φούρνος τη Μ.Πέμπτη, μέρα που παραδοσιακά τα βαφτιστήρια πηγαίνουν στις νονές ακολουθώντας το τρίπτυχο δίνω τσουρέκι-φιλάω χέρι-παίρνω λαμπάδα και, κυρίως, δώρο.
Πόσο τσουρέκι να φας στο πρωινό, πόσο με τον καφέ, πόσο να τρατάρεις στους μουσαφιραίους; Περίσσεψε να φτιάξω και εκμέκ και το μάτσο μάτσο, μήτε που χλώμιασε καθόλου.
Ευτυχώς θυμήθηκα μια ιταλική συνταγή που αξιοποιούσε τα Χριστούγεννα το περισσευάμενο πανετόνε. Πρωτοξάδερφο με το πανετόνε το τσουρέκι, ούνα φάτσα κι η Ελλάδα με την Ιταλία, γιατί να μη πιάσει η αντικατάσταση; …



Γλυκιές αυγόφετες με τσουρέκι





υλικά:
200 γρ. τσουρέκι
2 αυγά
50 ml γάλα
2 κουταλιές ζάχαρη
καστανή ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού
κανέλλα






Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ. και δίνουμε σε κάθε φέτα το σχήμα κυκλικό ή τετράγωνο.





Περνάμε τις φέτες από αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, να τραγανίσουν ελαφρά και από τις δυο πλευρές.








Χτυπάμε σε ένα πιάτο τα αυγά με τη ζάχαρη, μια πρέζα κανέλλα και λίγο ξύσμα λεμονιού. 

Ρίχνουμε και το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Λυώνουμε ελάχιστο βούτυρο/μαργαρίνη ή ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγάνι. 

Βουτάμε κάθε φέτα στο μείγμα των αυγών, την ανασηκώνουμε να στραγγίξει το περίσσευμα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.








Γυρίζουμε κάθε φέτα, την πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και μόλις ψηθεί την ξαναγυρίζουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και την άλλη πλευρά. 

Την ξαναγυρίζουμε ώστε κάθε φέτα να καραμελώσει ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
     







Σερβίρουμε τις αυγόφετες ζεστές, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη και κανέλλα. 

Μπορούμε να τις συνοδεύσουμε και με κρέμα ζαχαροπλαστικής.











Α! Και καλό μήνα …













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου