Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Τσουρέκι γεμιστό με μαρμελάδα …

  … Τελικά  όντως ‘Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο’. Κι αν τον τρόπο τον βρεις μόνος σου ακόμη καλύτερα.  Εγώ λοιπόν τον βρήκα. Το βράδυ που κάθομαι να δω τηλεόραση έχω δίπλα μου δυο μικρά βαράκια και κάνω απλές ασκήσεις σε αρκετές επαναλήψεις παρακολουθώντας τα σόγια να μουρμουρίζουν. Κι όταν διακόπτουν για διαφημίσεις, ξεκολλάω απ’ τον καναπέ και κάνω στέππερ ή λίγο διάδρομο.
Κι επειδή το σακούλι γεμίζει με το γνωστό και υπομονετικό φασούλι-το-φασούλι, όλο και δυναμώνουν τα ποδαράκια μου, όλο και σφίγγουν τα μπράτσα μου, κάτι που διαπίστωσα με χαρά ζυμώνοντας ένα …


Τσουρέκι γεμιστό με μαρμελάδα







υλικά:
600 γρ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
200 ml χλιαρό γάλα
50 ml ηλιέλαιο
2 αυγά
1 πακετάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουτ.γλ. μαχλέπι
½ κουτ.γλ. κακουλέ
1 κόκκος μαστίχας
1 πρέζα αλάτι
μαρμελάδα (εδώ μύρτιλλο)
μια χούφτα τριμμένα καρύδια






Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ τη μαγιά και τη ζάχαρη και ρίχνουμε το γάλα. 

Ανακατεύουμε απαλά να διαλυθεί η μαγιά και προσθέτουμε τα αυγά.








Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλα ή με το χέρι. 

Μόλις ενσωματωθεί ρίχνουμε το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι και τη μαστίχα, που έχουμε κοπανήσει στο γουδί.

Τελευταίο ρίχνουμε όλο σχεδόν το υπόλοιπο αλεύρι (μπορεί να μην το πάρει όλο).









Ζυμώνουμε καλά και με τα δύο χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία, εύπλαστη ζύμη.

Την ανοίγουμε με τα χέρια, ρίχνουμε μισό κουταλάκι ηλιέλαιο, την κλείνουμε και τη ζυμώνουμε ξανά.

Κάνουμε άλλες δύο φορές το ίδιο.










Σχηματίζουμε μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε σε λαδωμένο μπωλ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να ανέβει.








Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη μαρμελάδα.

Πασπαλίζουμε με τα καρύδια.









Τυλίγουμε σιγά-σιγά σε ρολό.









Αφήνοντας ενωμένη την κορυφή, κόβουμε τη λωρίδα της ζύμης κατά μήκος μέχρι κάτω.




   




Περνάμε το ένα κομμάτι πάνω από το άλλο δημιουργώντας ένα είδος στριφτής πλεξούδας.

Ενώνουμε τις δύο άκρες και στρίβουμε ξανά.




Βάζουμε το τσουρέκι σε μακρόστενη φόρμα του κέικ με αντικολλητικό χαρτί.

Στο σημείο αυτό συνήθως οι παρόμοιες συνταγές αφήνουν ξανά τη ζύμη να ανέβει, κάτι που κι εγώ θα έκανα αντανακλαστικά. Αυτή η συνταγή όμως ψήνει κατευθείαν και την ακολούθησα ως έχει. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πιο κρουστό τσουρέκι, που θυμίζει γλυκό ψωμί.

Αλείφουμε απαλά με ένα κροκάδι αυγού χτυπημένο ελαφρά.





 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄περίπου, ή μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω το τσουρέκι.

Ανοίγοντας όσο γίνεται λιγότερο την πόρτα του φούρνου, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄ περίπου.






Ξεφουρνίζουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει πάνω σε σχάρα.






Κόβουμε σε χορταστικές φέτες και σερβίρουμε.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου