…Πότε ήταν που γιορτάζαμε, μαγειρεύοντας πάντα, την εισαγωγή της στο Φυσικό. Τέσσερα χρόνια πριν, δεν μπορώ να πω ούτε ότι δε μας φάνηκαν ούτε ότι πέρασαν σα νερό. Πάντως πέρασαν και φτάσαμε σήμερα να γιορτάζουμε, μαγειρεύοντας πάντα, την αποφοίτησή της. Να πω ότι συγκινήθηκα, ότι την καμάρωνα πανέμορφη και λαμπερή, χωρίς εξτραβαγκάντσες και ψεύτικα φτιασιδώματα, ίδια όπως πάντα κι όμως διαφορετική; Ότι σηκώθηκα τρέμοντας όταν διάβασε τον όρκο, σεβόμενη τον αγώνα και την προσπάθειά της πιο πολύ από τα λόγια του χαρτιού; Ότι τη θαύμασα γιατί τα κατάφερε χωρίς βεντετισμούς, υστερίες και ακρότητες, γιατί παρέμεινε λουλούδι και δεν έγινε φυτό; Γιατί να τα κρύψομεν άλλωστε;
Δουλεύουμε απ’ τα 20 χρόνια μας με τον πατέρα της, μαζί μεγαλώσαμε, μαζί πορευτήκαμε, μαζί προχωράμε.
Δε γίναμε κάτι σπουδαίο, δε γίναμε πλούσιοι, καριερίστες, στελέχη, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας. Γίναμε γονείς της συνειδητά και από επιλογή, τη μεγαλώσαμε κι ύστερα, σταδιακά αλλά σταθερά, της αφήσαμε τη σκηνή ελεύθερη. Να γράψει και να πρωταγωνιστήσει στο έργο της ζωής της. Απ’ τις κουίντες τη χειροκροτάμε σήμερα κι όταν μας πάρει απ’ το χέρι και μας τραβήξει να υποκλιθούμε και να φωτογραφηθούμε μαζί της θα το κάνουμε. Σεμνά, ταπεινά και διακριτικά όπως πάντα. Κι ύστερα σταθερή οπισθοφυλακή, να φυλάμε τα μπόσικα όσο γίνεται κι όσο μπορούμε, για να προελαύνει χωρίς σκοτούρες.
Η επαναστάτρια Μέριντα, η πολεμίστρια Μουλάν, η ανατρεπτική Τιάνα, η άφοβη Ραπουνζέλ μου.
Όχι η πριγκίπισσά μου. Η ηρωίδα μου …
Τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε και άρωμα λεμονιού
υλικά:
200 γρ. γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
200 γρ. κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
200 γρ. μασκαρπόνε
1 φύλλο σφολιάτας
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (δε θέλουμε να βράσουν αλλά μόνο να ζεσταθούν).
Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί κι αυτό μέσα στο μείγμα των αυγών.
Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα γάλακτος και κρέμας, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και μεταφέρουμε το ενιαίο πλέον μείγμα στο κατσαρολάκι.
Ανακατεύοντας τακτικά σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αρωματίζουμε με τη μισή ποσότητα ξύσματος και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας πού και πού για να μην πιάσει κρούστα.
Μπορούμε επίσης να ακουμπήσουμε επάνω της ένα κομμάτι μεμβράνη φαγητού για να αποφύγουμε το ανακάτεμα.
Παράλληλα απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε φόρμα για τάρτα με διάμετρο 26 εκ. περίπου, κόβοντας και συμπληρώνοντας ανάλογα τυχόν κενά.
Τρυπάμε παντού τη σφολιάτα, τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με μπαγιάτικα φασόλια ή ρύζι για να μη φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο η σφολιάτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.
Αφαιρούμε τα φασόλια και το αντικολλητικό χαρτί, ξανατρυπάμε τη σφολιάτα αν παραπήρε αέρα και ψήνουμε για άλλα 10΄-15΄.
Δουλεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης το μασκαρπόνε να μαλακώσει και το προσθέτουμε στην κρέμα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθεί στο μείγμα και το αφήνουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ με φαρδειά μύτη στο σχήμα του αστεριού.
Ξεφορμάρουμε τη σφολιάτα σε βάση τούρτας και καλύπτουμε τον πυθμένα με 3-4 κουταλιές κρέμα.
Στη συνέχεια, γεμίζουμε σιγά-σιγά με ομόκεντρους κύκλους κρέμας.
Αρωματίζουμε σκορπίζοντας από πάνω το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και διακοσμούμε με φυλλαράκια μέντας (εμείς δεν είχαμε).
Διατηρούμε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να τη
σερβίρουμε.
Η τάρτα ονομάστηκε από το δημιουργό της Happy day. Τι πιο κατάλληλο επομένως για να εορτάσουμε αυτό το χαρμόσυνο γεγονότο …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου