… Tangled είναι αυτόν τον καιρό τα συναισθήματα κι οι σκέψεις μου, κουβάρι αξεδιάλυτο κι άντε να το ξεμπερδέψω.
Tangled ήτανε και το κανταΐφι μου, ίδιο κι απαράλλαχτο με τη μαλλούρα της ηρωίδας, αυτό όμως μπορούσα να το ξεμπερδέψω. Μόνο που δεν είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Στην αρχή τουλάχιστον, γιατί όταν το untangled κι έφτιαξα κιουνεφέ, μας γιάτρεψε προσωρινά πίκρες και καημούς …
Κιουνεφέ με ρικότα
υλικά:
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (450-500 γρ.)
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
και 1 κουταλιά επιπλέον
1 κουταλιά πετιμέζι (προαιρετικά)
500 γρ. ρικότα (ή τυρί κρέμα)
φυστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι:
300 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
Βγάζουμε το κανταΐφι από τη συσκευασία του και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
Τυλίγουμε το μισό με υγρή πετσέτα κουζίνας για να μη στεγνώσει και αρχίζουμε να ξαίνουμε το άλλο μισό.
Το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας και το τραβάμε ώστε να ξεχωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ίνες του.
Ύστερα το κόβουμε μικρά-μικρά κομμάτια με το ψαλίδι της κουζίνας και το βάζουμε σε μπωλ.
Λυώνουμε το μισό βούτυρο στα μικροκύματα χωρίς να το παραζεστάνουμε και περιχύνουμε το κομμένο κανταΐφι.
Ανακατεύουμε και μαλάζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να αλειφθεί όσο γίνεται περισσότερο με βούτυρο.
Μαλακώνουμε τη 1 κουταλιά βούτυρο και την αναμειγνύουμε με το πετιμέζι.
Αλείφουμε καλά ένα ταψάκι με διάμετρο 28 εκ.
Απλώνουμε το κομμένο κανταΐφι και το πιέζουμε πολύ καλά με τις παλάμες μας να απλωθεί παντού και να κολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους.
Αν έχουμε ένα ταψί ίδιου μεγέθους και θέλουμε περισσότερη λάντζα, το βάζουμε πάνω από το κανταΐφι και πιέζουμε πολύ καλά.
Δουλεύουμε με πηρούνι τη ρικότα να γίνει κρεμώδης και την απλώνουμε προσεκτικά πάνω στο κανταΐφι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο κανταΐφι.
Το ξαίνουμε καλά, το κόβουμε και το βουτυρώνουμε.
Σκεπάζουμε τη ρικότα με το υπόλοιπο κανταΐφι και πιέζουμε καλά με τις παλάμες μας.
Ψήνουμε το κιουνεφέ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-170 βαθμούς κελσίου για 40΄-45΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια, προσέχοντας να πάρει χρώμα και από κάτω το γλυκό.
Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του θερμού αέρα ή το γκριλ.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5΄ τα υλικά του.
Σιροπιάζουμε το κιουνεφέ ζεστό με χλιαρό σιρόπι.
Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ιδανικά πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.
Το κιουνεφέ είναι τουρκικό γλυκό της ώρας, που σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο στα περισσότερα εστιατόρια. Φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή σε ατομικά ταψάκια που ψήνονται/τηγανίζονται σε φλόγα και σιροπιάζονται αμέσως. Μπορεί να συνοδεύεται από καϊμάκι ή παγωτό.
Επειδή τρώγεται χλιαρό, κάθε φορά που θέλουμε να φάμε ένα κομμάτι το ζεσταίνουμε στα μικροκύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου