Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Κιουνεφέ με ρικότα …

tangled


… Tangled είναι αυτόν τον καιρό τα συναισθήματα κι οι σκέψεις μου, κουβάρι αξεδιάλυτο κι άντε να το ξεμπερδέψω.
Tangled ήτανε και το κανταΐφι μου, ίδιο κι απαράλλαχτο με τη μαλλούρα της ηρωίδας, αυτό όμως μπορούσα να το ξεμπερδέψω. Μόνο που δεν είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Στην αρχή τουλάχιστον, γιατί όταν το untangled κι έφτιαξα κιουνεφέ, μας γιάτρεψε προσωρινά πίκρες και καημούς …



Κιουνεφέ με ρικότα



IMG_20180926_143620



υλικά:
1 πακέτο φύλλο καντα
ΐφι (450-500 γρ.)
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
και 1 κουταλιά επιπλέον
1 κουταλιά πετιμέζι (προαιρετικά)

500 γρ. ρικότα (ή τυρί κρέμα)

φυστίκι Αιγίνης

Για το σιρόπι:
300 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι





Βγάζουμε το κανταΐφι από τη συσκευασία του και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. 

Τυλίγουμε το μισό με υγρή πετσέτα κουζίνας για να μη στεγνώσει και αρχίζουμε να ξαίνουμε το άλλο μισό. 

Το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας και το τραβάμε ώστε να ξεχωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ίνες του.



IMG_20180923_174438IMG_20180923_174809IMG_20180923_174815




Ύστερα το κόβουμε μικρά-μικρά κομμάτια με το ψαλίδι της κουζίνας και το βάζουμε σε μπωλ.




IMG_20180923_174935IMG_20180923_175613IMG_20180923_175621



Λυώνουμε το μισό βούτυρο στα μικροκύματα χωρίς να το παραζεστάνουμε και περιχύνουμε το κομμένο κανταΐφι. 

Ανακατεύουμε και μαλάζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να αλειφθεί όσο γίνεται περισσότερο με βούτυρο.



IMG_20180923_175747IMG_20180923_175930



Μαλακώνουμε τη 1 κουταλιά βούτυρο και την αναμειγνύουμε με το πετιμέζι. 

Αλείφουμε καλά ένα ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. 

Απλώνουμε το κομμένο κανταΐφι και το πιέζουμε πολύ καλά με τις παλάμες μας να απλωθεί παντού και να κολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους. 

Αν έχουμε ένα ταψί ίδιου μεγέθους και θέλουμε περισσότερη λάντζα, το βάζουμε πάνω από το  κανταΐφι και πιέζουμε πολύ καλά.




IMG_20180923_175527

IMG_20180923_180254

IMG_20180923_180257

IMG_20180923_180301




Δουλεύουμε με πηρούνι τη ρικότα να γίνει κρεμώδης και την απλώνουμε προσεκτικά πάνω στο κανταΐφι.



IMG_20180923_180412

IMG_20180923_180655

IMG_20180923_180659

IMG_20180923_180706




Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο κανταΐφι.

 Το ξαίνουμε καλά, το κόβουμε και το βουτυρώνουμε.

Σκεπάζουμε τη ρικότα με το υπόλοιπο κανταΐφι και πιέζουμε καλά με τις παλάμες μας.




IMG_20180923_181800

IMG_20180923_181804

IMG_20180923_182055

IMG_20180923_182040

IMG_20180923_182044



Ψήνουμε το κιουνεφέ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-170 βαθμούς κελσίου για 40΄-45΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια, προσέχοντας να πάρει χρώμα και από κάτω το γλυκό.

 Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του θερμού αέρα ή το γκριλ.



IMG_20180923_191357

IMG_20180923_191721



Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5΄ τα υλικά του.

Σιροπιάζουμε το κιουνεφέ ζεστό με χλιαρό σιρόπι.



IMG_20180923_191751

IMG_20180923_191800




Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.




IMG_20180924_150624

IMG_20180924_150638

IMG_20180924_150631

IMG_20180924_150649

IMG_20180924_150658




Ιδανικά πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.




IMG_20180926_143459

IMG_20180926_143516

IMG_20180926_143535

IMG_20180926_143506

IMG_20180926_143640

IMG_20180926_143648




Το κιουνεφέ είναι τουρκικό γλυκό της ώρας, που σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο στα περισσότερα εστιατόρια. Φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή σε ατομικά ταψάκια που ψήνονται/τηγανίζονται σε φλόγα και σιροπιάζονται αμέσως. Μπορεί να συνοδεύεται από καϊμάκι ή παγωτό.

Επειδή τρώγεται χλιαρό, κάθε φορά που θέλουμε να φάμε ένα κομμάτι το ζεσταίνουμε στα μικροκύματα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου