Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Τάρτα με ζύμη γραβιέρας και χρωματιστά τοματίνια …

… Ουδείς αναντικατάστατος και φυσικά ούτε και η ρικότα. Είναι μια ιταλική αλμυρή τάρτα που έχω στο μάτι εδώ και καιρό, χάρμα ιδέσθαι. Με τοματίνια κάθε είδους και χρώματος - μικρά, πομοντόρια, βελανίδι ή τσαμπί, κόκκινα, κίτρινα, μαύρα και πορτοκαλί. Χάρμα οφθαλμών και σίγουρα και γλώττας, αρκεί να βρω τα υλικά. Κι ευτυχώς από τοματίνια πια πάμε καλά. Ελληνικά και εισαγωγής σε προσιτές τιμές και σε όλα τα καλά σούπερ μάρκετ, που έλεγαν κι οι παλιές διαφημίσεις.
Έλα όμως που την πάτησα με τη ρικότα. Του πουλιού το γάλα στέρεψε τελευταία, οι ιταλικές εβδομάδες παρήλθαν κι έμεινα με τον καημό.
Το ξέρω ότι ο συνηθέστερος αντικαταστάτης της ρικότας είναι ο ανθότυρος, παρόλα αυτά είναι δυο τυριά με εντελώς διαφορετική υφή και το αποτέλεσμα όσες φορές επιστράτευσα τον αντ’ αυτής απείχε αρκετά.
Ας αυτοσχεδιάσουμε λοιπόν.
Έτσι κι αλλιώς ποιος θα μας δει …



Τάρτα με ζύμη γραβιέρας και χρωματιστά τοματίνια



IMG_20180722_140438



υλικά:
Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ψιλοτριμμένη γραβιέρα (ή παρμεζάνα ή ρεγκάτο)
150 γρ.  βούτυρο (ή μαργαρίνη)
1 αυγό
1-2 κουταλιές γάλα


500 γρ. ανάμεικτα πολύχρωμα τοματίνια
500 γρ. ρικότα
(ή 250 γρ. τυρί κρέμα και 250 γρ. κατίκι
ή 300 γρ. τυρί κρέμα και 200 γρ. κατίκι)
λίγα φυλλαράκια μαϊντανού
ξύδι






Ρίχνουμε τη γραβιέρα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι. 

Κόβουμε το βούτυρο, που πρέπει να είναι κρύο, σε κυβάκια και το προσθέτουμε στο αλεύρι.



IMG_20180722_083033IMG_20180722_083910



Δουλεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων, γρήγορα για να μη ζεσταθεί το βούτυρο, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.



IMG_20180722_083940IMG_20180722_084101



Ρίχνουμε το αυγό και 1 κουταλιά γάλα και ζυμώνουμε. 

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη. 

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.




IMG_20180722_084212IMG_20180722_084935


Λαδώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 32 εκ., ει δυνατόν και με αποσπώμενο πάτο.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, σηκώνοντας τις άκρες και πιέζοντάς τες στις εσοχές για να πάρει η τάρτα το χαρακτηριστικό κυματιστό σχήμα της.



IMG_20180722_093405IMG_20180722_093409



Τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι, στρώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη ζύμη και γεμίζουμε τη φόρμα με παλιά όσπρια για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο.



IMG_20180722_093458IMG_20180722_093546



Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄. 

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα όσπρια και ψήνουμε για άλλα 10΄.



IMG_20180722_095439IMG_20180722_101152



Ξεφουρνίζουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.



IMG_20180722_125235IMG_20180722_125226



Πλένουμε τα τοματίνια, τα κόβουμε σε φέτες και τα νοστιμίζουμε με αλάτι, λάδι και λίγο ξύδι.



IMG_20180722_130217

IMG_20180722_130542



Αν χρησιμοποιήσουμε ρικότα, την αφήνουμε πρώτα να στραγγίξει για λίγο σε ψιλό σουρωτήρι. 

Αν συνδυάσουμε τα δύο άλλα τυριά, τα δουλεύουμε με πηρούνι να μαλακώσουν δοκιμάζοντας αν θέλουμε ίση ποσότητα και των δύο ή αν προτιμάμε περισσότερο τυρί κρέμα, μιας και το κατίκι έχει πιο έντονη γεύση.



IMG_20180722_132314IMG_20180722_132309



Βάζουμε την τάρτα σε πιατέλα ή πάνω σε ξύλο και τη γεμίζουμε με το τυρί.



IMG_20180722_132509IMG_20180722_132520



Σκορπίζουμε από πάνω τα τοματίνια, αφήνοντας τα να πέσουν τυχαία και να συνδυαστούν όπως εκείνα προτιμούν.



IMG_20180722_132715IMG_20180722_132728IMG_20180722_132755IMG_20180722_132750



Τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω και στολίζουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.

Σερβίρουμε.



IMG_20180722_140456IMG_20180722_140524IMG_20180722_133011IMG_20180722_140534IMG_20180722_140503







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου