Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού…

Ήταν τα πρώτα για φέτος κι εγώ ήμουν η πρώτη για φέτος. Που έτρεξε να πιάσει θέση μπροστά στον πάγκο για να πάρει το καϊμάκι. Και να διαλέξει ένα-ένα τα δαμάσκηνα για το φετινό …


   
Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού



_IGP9455



υλικά:   
2 κιλά δαμάσκηνα    
1400 γρ. ζάχαρη
2,5-3 ποτήρια νερό
χυμός από μισό λεμόνι   
γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

προαιρετικά: αμύγδαλα ασπρισμένα






Σαπουνίζουμε προσεκτικά τα δαμάσκηνα και τα ξεπλένουμε καλά.

 Κάνουμε μια μικρή τομή με μαχαίρι στο κάτω μέρος τους ή χαράζουμε ένα σταυρό.

Βγάζουμε το κουκούτσι σπρώχνοντάς το με ένα μεγάλο καρφί ή με τη μύτη ενός ψαλιδιού.



IMG_20180814_203817IMG_20180814_203824       



Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 5΄. 

Ρίχνουμε προσεκτικά τα δαμάσκηνα και τα μοσχοκάρφια και περιμένουμε να πάρουν βράση. 



IMG_20180814_203842IMG_20180814_204033



Κατά τη διάρκεια του βρασμού σχηματίζεται αφρός τον οποίον ξαφρίζουμε με κουτάλι συγκεντρώνοντάς τον προς τα τοιχώματα της κατσαρόλας.



IMG_20180814_205353IMG_20180814_205358



Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν τα δαμάσκηνα και να δέσει το σιρόπι.

 Ανάλογα με το φρούτο, χρειάζονται από 30΄ έως 40΄.

  Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε το γλυκό να πάρει 2-3 βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά.


IMG_20180814_214817IMG_20180814_214838IMG_20180814_214846IMG_20180814_221114



Βγάζουμε τα καπάκια από τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε και βάζουμε τα βάζα ανοιχτά στο φούρνο έχοντας δίπλα σε κάθε βάζο το καπάκι του για να μπορούμε μετά να τα ξεχωρίσουμε. 

Αφήνουμε τα βάζα στους 120 βαθμούς κελσίου για 20΄-30΄ να αποστειρωθούν.


  IMG_20180814_223806IMG_20180814_223821



Πιάνουμε προσεκτικά με γάντι σιλικόνης ή χοντρή πετσέτα τα βάζα και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω με γλυκό. 

Κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα δικά μας διατηρήθηκαν χωρίς πρόβλημα ακόμη και δύο χρόνια.



IMG_20180815_082402IMG_20180815_082452_IGP9453_IGP9454_IGP9456






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου