Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πιτάκια με πράσα, μπέικον και αρακά ...

… Θέλω να γίνω μπουφετζής σε γιορτινούς μπουφέδες. Ιδίως αυτός της Παραμονής Πρωτοχρονιάς ήταν πάντα η αδυναμία μου. Είχε τις σταθερές του αξίες, που ζητούσε σταθερά το κοινό, όπως η σπιτική ρώσικη, η καλτ ζαμπονοσαλάτα-έλατο, η κοτοσαλάτα χωρίς την οποία δε γινόταν καμιά οικογενειακή γιορτή, το ντιπ με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, σουβλάκια αναίμακτα και λαχταριστά και πιτάκια λογιών-λογιών. 
Κι είχε κάθε χρόνο και κάτι καινούριο – σε πρώτη παρουσίαση μια debutante που ήλπιζε να τραβήξει τα φώτα και το θαυμασμό του κοινού και να καπαρώσει μόνιμη θέση στο θίασο. 
Φέτος ήταν τα …


Πιτάκια με πράσα, μπέικον και αρακά






υλικά: 
1-2 πράσα (χωρίς τα φύλλα)
150 γρ. αρακάς
4 φέτες μπέικον
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά βούτυρο με μυρωδικά
μαϊντανός ψιλοκομμένος
40 γρ. ημίσκληρο τυρί
20τετράγωνα σφολιατάκια ή  φύλλο σφολιάτας
αυγό, σουσάμι, μαυροσούσαμο
 




Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα σωτάρουμε σε 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά αρωματικό βούτυρο για 5΄. Ρίχνουμε το μπέικον σε κομμάτια, τον αρακά και το μαϊντανό και τα σωτάρουμε όλα μαζί για άλλα 5΄. 
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ζεστό νερό και τα σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
 






Ανοίγουμε τα σφολιατάκια και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους. Βρέχουμε τις άκρες με νερό, κλείνουμε σε τρίγωνα και πατάμε καλά τις άκρες με πηρούνι για να μη φύγει η γέμιση.








Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄ περίπου.
 





Αφήνουμε τα πιτάκια να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου