Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Παστίτσιο με πράσα και κιμά …

… Η στρωματογραφία αυτή είναι δική μου. Δεν είναι η επιστημονική, η διαδοχή δηλαδή γεωλογικών ή αρχαιολογικών στρωμάτων που βοηθά τους επιστήμονες να βγάλουν συμπεράσματα για έναν τόπο, την κατοίκησή του, τους πολιτισμούς που πέρασαν αφήνοντας τα ίχνη τους, τους πολλαπλούς οικισμούς που χτίστηκαν ανά τους αιώνες. Πιο γνωστό παράδειγμα 0ι διαδοχικές “Τροίες”, που δεν ήταν ούτε δύο ούτε τρίες, αλλά κάτι σαν τους Λουδοβίκους της Γαλλίας. Ξεκινούσαν από το I κι όπου φτάσει. Τροία Ι, Τροία ΙΙ, Τροία ΙΙΙ και, μέχρι στιγμής, μας φτάνουν για το μέτρημα τα δάχτυλα των δυο χεριών. 
Εγώ συνέθεσα μια μαγειρική στρωματογραφία, με απανωτά διαδοχικά στρώματα υλικών και νοστιμιάς. Συνηθισμένη πρακτική στην ελληνική κουζίνα, με κλασσικά παραδείγματα το παστίτσιο και τις πίτες με τις πολλαπλές στρώσεις φύλλου και γέμισης. Κορυφαίο, υποθέτω, ο εκατόφυλλος κουμιώτικος μπακλαβάς. Μικρό δείγμα και το δικό μου μπερεκέτικο … 


Παστίτσιο με πράσα και κιμά




 


υλικά:
400 γρ. κιμάς της επιλογής μας (εδώ ανάμεικτος) 
μισή κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
λίγο κόκκινο κρασί
μαϊντανός
500 γρ. πράσα (εδώ κατεψυγμένα)
350 γρ. γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο
πάπρικα γλυκειά (εδώ καπνιστή)
250 γρ. χυλοπίτες
ημίσκληρο τυρί (εδώ μα χαμηλά λιπαρά)
γραβιέρα ή ρεγκάτο (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
 


 


Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε κατσαρολάκι και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. 
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ελάχιστο νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να σωθούν τα περισσότερα υγρά (περίπου 20΄-25΄). 







Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα σωτάρουμε για 10΄ σε τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι. Τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 3-4 κουταλιές νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. 







Πολτοποιούμε το σκόρδο, το προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με αλατοπίπερο και πάπρικα και ανακατεύουμε με πηρούνι. 






Βράζουμε τις χυλοπίτες για 5΄ σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. 
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και στρώνουμε τις μισές χυλοπίτες. Ρίχνουμε μια χεριά τριμμένο τυρί και απλώνουμε από πάνω τα πράσα. 







Καλύπτουμε τα πράσα με το γιαούρτι και στρώνουμε πάνω στο γιαούρτι τον κιμά. Τέλος απλώνουμε πάνω στον κιμά τις υπόλοιπες χυλοπίτες. 







Χτυπάμε τα αυγά με το λυωμένο βούτυρο και περιχύνουμε τις χυλοπίτες. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο τυρί και καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. 








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του αέρα, για 30΄. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10΄- 15΄, χρησιμοποιώντας, αν χρειαστεί, και το γκριλ για να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό. 
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.







Σερβίρουμε. 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου