Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Τρίγωνα μηλοπιτάκια με σφολιάτα ...

… Φάε το τριγωνάκι σου το μηλοπιτένιο, άρον το τριγωνάκι σου το ασημοσιδερένιο κι άντε να προβάρεις τα κάλαντα. O χρόνος μετράει αντίστροφα για την εμφάνισή σας ενώπιον κοινού και η αγωνία του καλλιτέχνη πριν την πρεμιέρα κορυφώνεται. Σας θέλω άψογους. 
Πάνε οι εποχές που χτύπαγε το κουδούνι, άνοιγε η πόρτα, ακουγόταν 2-3 ντιν-ντιν και μια παράφωνη μελωδία και το χρήμα έπεφτε για το καλό. Τώρα πέφτει μόνο για τον καλό. 
Τον καλό καλαντιστή, τον ευγενικό, με φωνή σωστή, που λέει τους στίχους τους αυθεντικούς κι όχι ό,τι έπιασε στο δημοτικό απ’ την παράδοση. Η σεισαρχόντισσα δε μένει πια εδώ. 
Τα κάλαντα είναι έθιμο κι οι αρπακολλατζήδες μαντράχαλοι με τα γελοία σκουφιά καλά θα κάνουν να μας απαλλάξουν πλέον από την παρουσία τους. Όσο για τους άλλους ευπρόσδεκτοι, καλοδεχούμενοι και τους κερνάμε κι ένα …

Μηλοπιτάκι τρίγωνο με σφολιάτα

 



υλικά:
1 κούπα μήλα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη 
1/3 κούπας κράνα αποξηραμένα 
1/4 κούπας μαύρες σταφίδες 
1/2 κούπα χυμός (μήλου ή πορτοκαλιού) 
1/2 κούπα πελτές μήλου 
1 αυγό 
2 φύλλα σφολιάτα 
ζάχαρη για το πασπάλισμα
 

 


Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μπωλ, ζεσταίνουμε ελαφρά το χυμό, περιχύνουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε να τραβήξουν το υγρό για 15΄-20΄. Ρίχνουμε στο μπωλ τα τριμμένα μήλα, αφού τα στύψουμε καλά, τον πελτέ μήλου και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.


 




Απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα φύλλο σφολιάτα και το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη. Κόβουμε το φύλλο σε 5 οριζόντιες και 4 κάθετες λωρίδες, δημιουργώντας ισομεγέθη τετράγωνα 8x8 εκ. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε τετραγώνου.







Αλείφουμε τις άκρες κάθε τετραγώνου με αυγό, διπλώνουμε σε τριγωνάκι και πατάμε καλά τις άκρες να κλείσουν. 
Αραδιάζουμε τα τριγωνάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με αυγό και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, στη μεσαία σχάρα και στη λειτουργία του αέρα, για 25΄ περίπου. 
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10΄.
Τρατάρουμε.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου