… Το ελληνικό καλοκαίρι είναι διάσημο για τα τζιτζίκια του.
Και για τα τζατζίκια του.
Μαζί με το μουζάκα και το σουβλάκι, το τζατζίκι βρίσκεται στο στόμα κάθε τουρίστα που περνάει απ’ τη χώρα μας. Είναι η δημοφιλέστερη απάντηση στο αφόρητα βαρετό ερώτημα που επανέρχεται στα ρεπορτάζ του καλοκαιριού: γουάτ ντου γιου λάικ, μαμαζέλ, ιν Γκρής;
Τζατζίκι. Αυτό το μεγαλοφυές –brilliant το χαρακτηρίζει ο Jamie Oliver- συνοδευτικό, που δροσίζει στόμα και στομάχι συνοδεύοντας λιπαρά κρεατικά, βαριά λαδερά και την αθάνατη πίτα με γύρο. Και που ποτέ δε θα παραχωρήσει το θρόνο του σε μαγιονέζες και ξενόφερτα παρδαλά ντρέσσινγκ.
Γιατί είναι ελαφρύ, νόστιμο, δροσερό κι ευέλικτο. Και σε σάντουιτς και πίτες θα μπει και σε πιάτο θ’ απλωθεί για να βουτάς μέσα πατάτες, παϊδάκια, ψωμί και κριτσίνια και προσφάι θα γίνει και συνοδευτικό για ούζο και τσίπουρο.
Κι έχει και τις εναλλαγές του. Εκτός από την κλασσική του εκδοχή με αγγούρι, μπορεί να γίνει και με καρότο, ακόμη και με τρυφερό κολοκυθάκι.
Παρότι έχει το ίδιο όνομα με τον τούρκο συνάδελφό του, το τούρκικο cacik είναι πολύ πιο ρευστό και σερβίρεται σε μπωλ με κουτάλι.
Το δικό μας προσομοιάζει περισσότερο στο τούρκικο haydari που γίνεται με στραγγιστό γιαούρτι, σκόρδο και άνηθο και πασπαλίζεται με κόκκινο πιπέρι. Και είναι τόσο εύκολο που αδυνατώ να καταλάβω γιατί κάποιος να αγοράσει έτοιμο …
Τζατζίκι
υλικά:
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
μισό τρυφερό αγγουράκι
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο
άνηθος, δυόσμος
πάπρικα
Καθαρίζουμε το αγγουράκι και το τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.
Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά του για 30΄τουλάχιστον.
Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη το λάδι και το ξύδι μέχρι να δέσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το γιαούρτι και το αγγούρι αφού το στύψουμε ελαφρά.
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τον άνηθο και το δυόσμο και διορθώνουμε αν χρειάζεται τη γεύση.
Αφήνουμε το τζατζίκι στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με πάπρικα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου