… Καίει ο ήλιος, καίει, καίει και τσουρουφλάει. Καύσωνας με τα ούλα του. Και τα δόντια του, που άργησε μεν αλλά μας τα έδειξε και φέτος.
Στα καταφύγια λοιπόν, χαμηλωμένα τα παντζούρια, μέσα τα κεφάλια κι ακολουθούμε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες για τις ημέρες του καύσωνα.
΄Όλες; ΄Όχι!
΄Ένα δίδυμο ανυπότακτων φαγανών αντιστέκεται και θα αντιστέκεται για πάντα σε μία απ’ αυτές. Κι ενώ τρώει φρούτα, πίνει άφθονα υγρά κι αποφεύγει τον ήλιο, το μεσημέρι ΠΕΙΝΑΕΙ. Κανονικά, με πείνα χειμωνιάτικη, που δεν παρηγοριέται με ντομάτα, τυρί και σταφύλι.
Φαγητό κανονικό ζητάνε τα κορώνια μου κι άντε να μαγειρέψεις πάνω απ’ τα καζάνια της κολάσεως. Ζυμαρικό θα τους κάνω, που γίνεται και γρήγορα. Με λιαστές ντομάτες. Προς τιμήν του καύσωνα που μας έλιασε για τα καλά …
Πένες με λιαστές ντομάτες και σαλάμι
υλικά:
10-12 λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες από το λάδι τους)*
100 γρ. σαλάμι αέρος σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 αυγά
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος, ή γάλα, ή μακαρονόζουμο
τριμμένη γραβιέρα
βασιλικός
250 γρ. πένες
Βάζουμε τις πένες να βράσουν, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Παράλληλα ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 κουταλιές από το αρωματικό λάδι στο οποίο ήταν οι λιαστές ντομάτες και ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο στη μέση.
Το σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε λωρίδες.
Μετά από 5΄ ρίχνουμε το σαλάμι κομμένο κι αυτό σε λωρίδες και το βασιλικό.
Τα σωτάρουμε όλα μαζί για άλλα 5΄, αλατοπιπερώνουμε, πετάμε το σκόρδο και σβήνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα ή το μακαρονόζουμο), προσθέτουμε όσο τυρί θέλουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τις λιαστές ντομάτες.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι ν’ αρχίσει να πήζει η σάλτσα.
Συνήθως αρκεί η θερμότητα του τηγανιού, διαφορετικά ανάβουμε ξανά το μάτι στη χαμηλή του σκάλα.
Στραγγίζουμε τις πένες και τις ανακατεύουμε με το μείγμα.
Σερβίρουμε.
Προαιρετικά με ακόμη περισσότερο τυρί και λίγο βασιλικό.
*Αντί για ντομάτες συντηρημένες στο λάδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλές αποξηραμένες λιαστές ντομάτες, που είναι και πιο οικονομικές.
Σ’ αυτή την περίπτωση, θα τις μουλιάσουμε πρώτα σε καυτό νερό μέχρι να ενυδατωθούν και να μαλακώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου