Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Γαλοπούλα με ανάμεικτα λαχανικά και κους-κους …

…Το γλου-γλου, το παράξενο πτηνό των Ινδιάνων που ο Οβελίξ βάφτισε απ’ τον ήχο της φωνής του και δε δίστασε να το δοκιμάσει ψητό,

ΓΛΟΥ-ΓΛΟΥ

δεν κατάφερε ποτέ να γίνει δημοφιλές στη χώρα μας.
Θες η μακραίωνη θητεία μας σε ταβέρνες και ψησταριές με αρνιά, κοντοσούβλια και κοκορέτσια στη λαδόκολλα, θες ο απόλυτος και μακραίωνος εθισμός μας σε τσίκνες, λιπάκια και συκωταριές, το κρέας της γαλοπούλας παρέμεινε στη συνείδησή μας ως κρεατικό της ανάγκης, κατάλληλο για δίαιτες και αρρώστους.
Δεν θα ισχυριστώ ότι πρόκειται για το νοστιμότερο των κρεάτων ούτε ότι έχει κατάφωρα αδικηθεί.
 Κατάλληλα μαγειρεμένο πάντως μπορεί και νοστιμότατο να γίνει και να επωφεληθούμε από ένα κρέας με χαμηλά λιπαρά, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ...


Γαλοπούλα με ανάμεικτα λαχανικά και κους-κους



ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
 


υλικά:
500 γρ. φιλέτο από στήθος γαλοπούλας
500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά Worcestershire sauce
1 κουταλάκι tabasco ή καυτερή κέτσαπ
ζεστό νερό ή ζωμός

200-250 γρ. κους-κους




Κόβουμε το φιλέτο σε μέτρια κομμάτια, το σωτάρουμε σε 2-3 κουταλιές λάδι μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές και το βγάζουμε σε πιάτο.

Στο ίδιο λάδι ροδίζουμε το κρεμμύδι. 

Προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄. 

Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη Worcestershire sauce, το tabasco και το σκόρδο.


ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Αλατοπιπερώνουμε, ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό ή ζωμό. 

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. 

Αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό, βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε για λίγο το φαγητό σε δυνατή φωτιά.
 


Ετοιμάζουμε το κους-κους σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και το χτενίζουμε με πηρούνι για να γίνει σπυρωτό.

Σερβίρουμε σε πιάτο το κους-κους και βάζουμε από πάνω τη γαλοπούλα με τα λαχανικά και τη σάλτσα.


ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.





Για να ετοιμάσουμε το κους-κους βράζουμε τη διπλάσια ποσότητα νερού με ένα κουταλάκι αλάτι.
Βάζουμε το κους-κους σε σουπιέρα, το περιχύνουμε με το νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5΄ να τραβήξει και να φουσκώσει, προσθέτοντας αν χρειαστεί και λίγο νερό ακόμη.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη, ανακατεύουμε απαλά να λυώσει και χτενίζουμε το κους-κους με πηρούνι για ν’ αφρατέψει.



ΤΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου