Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η μηλόπιτα της Μισέλ Ομπάμα …

... Michelle. ΄Όχι των Beatles. Ούτε του Μπαλούρδου. Του Barack. Η δυναμική Πρώτη Κυρία, τόσο διαφορετική από τις άνοστες, σκιώδεις και τόσο κουραστικά πολιτικά ορθές κυρίες των κυρίων που προηγήθηκαν, με την εξαίρεση της κερασφόρου Χίλαρυ.
Μια γυναίκα που έχει γνώμη και τη λέει, που τσαντίζεται με τον άντρα της και το δείχνει, που βάζει μπαξέ στο Λευκό Οίκο έστω και μόνο μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα πλάνα, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους φαγανούς συμπατριώτες της να κάνουν λίγο κράτει στο φα
ΐ και να move.
Τα
ΐζει λαχανικά τα παιδιά της, πηγαίνει σε παιδικές εκπομπές, δίνει συνεντεύξεις, κάνει φωτογραφήσεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τον αριθμό των παχύσαρκων Αμερικανόπουλων.


bostani    obama4
michelle-obama-time


Και μέσα σ’ όλα αυτά είναι και νοικοκυρά. Και μαγείρισσα. Και τη γαλοπούλα της θα φτιάξει για το Thanksgiving, και την κολοκυθόπιτά της για το Halloween.
Κι αν πεις και για τη μηλόπιτά της … ο Πρόεδρος, σου λέει, μπορεί να τη φάει όλη μόνος του. Φονιάδες των πιτών, Αμερικάνοι ...



Μηλόπιτα της Μισέλ Ομπάμα


ΜΕ ΑΧΝΗ


υλικά:
8 μήλα (πράσινα ή Granny Smith)
1/2 - 1 κούπα καστανή ζάχαρη
1-1/2 κουτ. γλ. κανέλλα
1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
2-3 κουταλιές αλεύρι

4 φύλλα για πίτα ή 5 φύλλα κρούστας *
βούτυρο ή μαργαρίνη





Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. 

Τους ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη φαγητού. 

Αφήνουμε τη γέμιση όλη τη νύχτα στο ψυγείο, για να βγάλουν τα μήλα τα υγρά τους και να αρωματιστούν από τα μπαχαρικά. 

Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή ένα ταψάκι και στρώνουμε τα 2 φύλλα για πίτα ή τα 3 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ενδιάμεσα.



ΓΕΜΙΣΗ
ΒΟΥΤΥΡΩΜΑ



Αδειάζουμε τη γέμιση μαζί με τα υγρά της και ρίχνουμε από πάνω μικρά κομμάτια βούτυρο/μαργαρίνη.



ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΒΟΥΤΥΡΑΚΙΑ



Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και τσαλακωμένα για πιο αφράτο αποτέλεσμα. 

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και βουτυρώνουμε καλά την πίτα από πάνω.



ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΑ
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς κελσίου, για 1-1,5 ώρα **, ανάλογα με το φούρνο. 

Το σιγανό και πολύωρο ψήσιμο κάνει τα μήλα να λυώσουν και το φύλλο τραγανό. 

Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει ελαφρά, την ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.



ΨΗΜΜΕΝΗ

 
ΚΟΝΤΙΝΟ
ΑΝΩΘΕΝ  



* Το τι φύλλα θα χρησιμοποιήσουμε είναι ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα που ανακύπτει κάθε φορά που προσπαθούμε να μεταφέρουμε μια ξένη συνταγή στα καθ’ ημάς. 
Η αμερικάνικη συνταγή αναφέρει απλώς “3 sheets refrigerated pie crust” –τουτέστιν 3 φύλλα ζύμη (για πίτα/τάρτα) ψυγείου. Προσπάθησα να ρωτήσω τη Μισέλ αλλά έπαιρνα και βούιζε. Κι επειδή αποκλείεται κοτζάμ πλανηταρχίνα να άνοιξε φύλλο, ταλαντεύτηκα ανάμεσα στο φύλλο κρούστας και το πιο χοντρό φύλλο για πίτα.
Μετά από ένα σύντομο οικογενειακό συμβούλιο, καταλήξαμε ομόφωνα στο φύλλο για πίτα, γνωρίζοντας ότι θα είναι λίγο πιο στεγνό και λίγο πιο σκληρό από το κρούστας, αλλά και πιο χωριάτικο και πιο αυθεντικό.
Παρόλα αυτά η πιο ασφαλής λύση για κάποιους θα ήταν ίσως μια έτοιμη ζύμη για τάρτα.

** Οι οδηγίες ψησίματος της συνταγής έχουν ως εξής:
Reduce the oven temperature to 300 degrees. Bake at 300 for up to 3 hours -- that's what makes the crust flaky, like Barack likes it. Put the cobbler in the oven and go for a walk, go to the store, or do whatever you have to do around the house. Start looking at the cobbler after two and a half hours so it doesn't burn.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου