Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σφολιατίνες με φρούτα του δάσους …

… Εσύ παιδί της πόλης και του διαμερίσματος, που κατεβάζεις με κρότο κάθε βράδυ το ρολό της μπαλκονόπορτας κι αποκλείεις ερμητικά τον έξω κόσμο με τους κινδύνους και τις ομορφιές του, πώς να καταλάβεις όσα θα σου πω για τις γρίλιες; Αλλά κι αν τα καταλάβεις, δε θα μπορέσεις να τα νιώσεις.
Έ
χεις τραβήξει ποτέ τη γρίλια ένα καυτό καλοκαιριάτικο μεσημέρι για ν’ αποφύγεις τον ανελέητο ήλιο, αφήνοντας ιδιοτελώς να περάσουν μόνο δυο-τρεις χαδιάρικες ακτίνες του; Έχεις παρηγορηθεί ποτέ  σε νύχτες άυπνες κι εφιαλτικές με το φεγγάρι που τρυπώνει απ’ τη γρίλια; Κι άλλες, γλυκές και τρυφερές, έχεις κάνει άπιαστα όνειρα στο φεγγαρόφωτο;
Έ
χεις ανοίξει ποτέ χαράματα τις γρίλιες να φύγουν οι ίσκιοι και να σιγουρευτείς ότι θα ξημερώσει; Έχεις κοπανήσει ποτέ επιδεικτικά τις γρίλιες χτυπώντας με νόημα το μάνταλο, για να να κηρύξεις τον πόλεμο στην άλλη πλευρά διακόπτοντας –οριστικά; προσωρινά;-διπλωματικές σχέσεις;
Έ
χεις κρυφτεί ποτέ πίσω απ’ τις γρίλιες, παραφυλώντας με τις ώρες τους περαστικούς μέχρι να περάσει φευγαλέα σα σκιά εκείνος ο ένας, ο εκλεκτός; Έχεις στήσει ποτέ αυτί μέσα απ’ τις γρίλιες πασχίζοντας να καταλάβεις απ’ τους ψιθύρους και τα μισόλογα των μεγάλων όλα εκείνα τα μυστήρια που κρύβουν απ’ τα παιδικά αυτιά;
Αφού λοιπόν δεν έχεις δει ποτέ αυτόν τον παράξενο ριγέ κόσμο, ούτε το πεντάγραμμο που φτιάχνουν σε παλιά σκονισμένα πατώματα ο ήλιος κι η σκιά, έλα να φτιάξουμε μαζί μικρές σφολιατένιες γρίλιες, για να πάρεις μια γεύση …



Σφολιατίνες με φρούτα του δάσους



 
ΜΙΑΜ



υλικά:
1 φύλλο (350 γρ.) σφολιάτας
150-200 γρ. φρούτα του δάσους
ασπράδι αυγού
μαρμελάδα βερύκοκκο






Ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη τη σφολιάτα ώστε να έχει διαστάσεις 25x40 εκ. 

Την κόβουμε σε δύο κομμάτια, με διαστάσεις 20x25 εκ. και αλείφουμε το ένα κομμάτι με το ασπράδι. 

Αν έχουμε το ειδικό εξάρτημα που χαράζει τη σφολιάτα το χρησιμοποιούμε στο δεύτερο κομμάτι σφολιάτας. Διαφορετικά, χαράζουμε οριζόντια το φύλλο σε πολλές μεριές δημιουργώντας σειρές από μικρές “γρίλιες”.



Η ΣΦΟΛΙΑΤΑ
       ΧΑΡΑΓΜΑ



Χωρίζουμε νοερά το άκοπο φύλλο σφολιάτας σε 6 κομμάτια και μοιράζουμε τα φρούτα του δάσους στο κέντρο κάθε κομματιού. 

Καλύπτουμε με το χαραγμένο φύλλο σφολιάτας, πιέζοντας καλά τις άκρες για να ενωθούν και ανοίγοντας, όσο μπορούμε, τις χαραγμένες λωρίδες.



ΚΑΙ ΕΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ
      ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ



Κόβουμε τα 6 κομμάτια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου.

 Ξεφουρνίζουμε και γυαλίζουμε τις σφολιατίνες αλείφοντάς τες με τη μαρμελάδα.




 
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ       ΜΑΡΜΕΛΑΔΙΡ


ΕΤΟΙΜΕΣ

 

 

Χρησιμοποιούμε νερό ή φυτικό γάλα αντί για ασπράδι και σφολιάτα χωρίς βούτυρο για νηστίσιμη εκδοχή.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου