… Του κουταλιού τελειώνουνε
μα το σιρόπι μένει,
πιάνει τα βάζα για καιρό
κι είν’ το ψυγείο μας μικρό
σκέψου μια λύση, Ελένη …
πιάνει τα βάζα για καιρό
κι είν’ το ψυγείο μας μικρό
σκέψου μια λύση, Ελένη …
Μια κουβέντα είναι να βρεις μια λύση. Αν όμως κάτσεις φιλότιμα και
θα θυμηθείς εκείνη την περίεργη τάρτα στο περιοδικό του Jamie Oliver, που είχε μια γέμιση από σιρόπι και αλεσμένη βρώμη - την treacle tart με τ’ όνομα. Νόστιμη, χορταστική, υγιεινή και χειμωνιάτικη ακούγεται οπότε, βουρ …
θα θυμηθείς εκείνη την περίεργη τάρτα στο περιοδικό του Jamie Oliver, που είχε μια γέμιση από σιρόπι και αλεσμένη βρώμη - την treacle tart με τ’ όνομα. Νόστιμη, χορταστική, υγιεινή και χειμωνιάτικη ακούγεται οπότε, βουρ …
Τάρτα με γέμιση από σιρόπι και βρώμη
Treacle tart
υλικά:
Για τη ζύμη:
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
90 γρ. ζάχαρη
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
400 γρ. σιρόπι*
100 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. ψωμί
2 αυγά
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
400 γρ. σιρόπι*
100 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. ψωμί
2 αυγά
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Επιπλέον:
30 γρ. μελάσσα
30 γρ. μελάσσα
Χτυπάμε μαζί το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ αφρατέψουν.
Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Αν δυσκολευόμαστε με το μίξερ μπορούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, η οποία είναι πολύ μαλακή, την τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3mm.
Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες με διάμετρο 22 εκ. και την τρυπάμε παντού με πηρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 12΄-15΄.
Ξεφουρνίζουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης τη μελάσσα.
Ζεσταίνουμε το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά.
Αλέθουμε τη βρώμη και το ψωμί στο multi να γίνουν ψίχουλα, κρατάμε 2 χούφτες από το μείγμα και ρίχνουμε το υπόλοιπο στο σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρά, ρίχνουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση της τάρτας.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα ψίχουλα που κρατήσαμε και ψήνουμε την τάρτα για 35΄ ακόμη, μέχρι να δέσει η γέμιση.
* Η συνταγή χρησιμοποιεί το λεγόμενο golden syrup που υπάρχει και στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Εγώ χρησιμοποίησα 200 γρ. σιρόπι που είχε περισσέψει απ’ το γλυκό πορτοκάλι, 100 γρ. σιρόπι που είχε περισσέψει απ’ τα τελευταία μελομακάρονα και συμπλήρωσα την απαιτούμενη ποσότητα με 60 γρ. μέλι, αραιωμένο με 40 γρ. ζεστό νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου