Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Χοιρινό στη λαδόκολλα με ξερά φρούτα και πετιμέζι …

... Μη χοιρότερα. Επειδή ξεμυαλιστήκαμε χριστουγεννιάτικα με το φασιανό και το ρίξαμε στα ξενόφερτα κυνήγια, νά χουμε βρε παιδί μου να λέμε ότι γέψαμε κι εμείς φασιανό, νόμισες ότι δε θα φτιάξω χοιρινό φέτος; Υπήρχε περίπτωση να περάσουν γιορτές χωρίς χοιρινό; Αμαρτία μεγάλη κι αρκετές πληρώνω για να φορτωθώ κι αυτή.
Ξεχωριστό χοιρινό θα κάνω φέτος, τα χορτάσαμε τα πρασοσέλινα, το ξεσκόλισα το αυγολέμονο. Ν’ αλλάξουμε και λίγο, ν’ ανέβουμε επίπεδο. Γιατί το χοιρινό στη λαδόκολλα με σύκα, δαμάσκηνα, κρασί και πετιμέζι, δεν είναι φαγητό. Είναι εμπειρία …



Χοιρινό στη λαδόκολλα με ξερά φρούτα και πετιμέζι




υλικά:
1,5 κιλό χοιρινό (μπούτι ή σπάλα)
6-7 ξερά σύκα
7-8 ξερά δαμάσκηνα (απύρηνα)
1 φλυτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί
1/2 φλυτζάνι πετιμέζι
1 κουταλιά ξερός κόλιανδρος
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1 κανελόξυλο
7-8 κόκκοι μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές λάδι







Αναμειγνύουμε το κρασί με το πετιμέζι και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά.

Μουλιάζουμε τα σύκα και τα δαμάσκηνα στο μείγμα για 1 ώρα τουλάχιστον. 

Σουρώνουμε τα μισά φρούτα και τα πολτοποιούμε στο multi μαζί με 1-2 κουταλιές υγρό. 

Αλατοπιπερώνουμε καλά το χοιρινό και το χαράζουμε βαθειά, χωρίς να το κόψουμε τελείως, σε 4-5 μεριές.

 Γεμίζουμε τις χαρακιές με τα πολτοποιημένα φρούτα.



 
ΧΑΡΑΓΜΑ       ΓΕΜΙΣΜΑ 



Ανοίγουμε τέσσερα κομμάτια λαδόκολλα και τα βάζουμε χιαστί το ένα πάνω στο άλλο. 

Βάζουμε το κρέας στη μέση και ρίχνουμε πάνω του τα υπόλοιπα φρούτα και τα μπαχαρικά, αφού τα σουρώσουμε.



ΛΑΔΟΚΟΛΛΕΣ
       ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ



Βάζουμε τη μαρινάδα (το κρασί με το πετιμέζι) σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε 3 κουταλιές λάδι και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10΄. 

Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα.



ΜΑΡΙΝΑΔΑ
       ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ



Κλείνουμε τις λαδόκολλες σα πουγκί και τις δένουμε με σπάγκο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 35΄. 

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες περίπου. 

Ανοίγουμε τη λαδόκολλα από μια άκρη και ελέγχουμε το κρέας.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
       ΧΑΡΑΜΑΔΑ



Αν χρειαστεί ψήνουμε για λίγο ακόμη με ανοιχτή τη λαδόκολλα. 

Ο χρόνος που προτείνει η συνταγή είναι αρκετός για να λυώσει το κρέας και να κάνει μια λαχταριστή κρούστα, χωρίς να χρειαστεί να το ξεροψήσουμε περισσότερο με ανοιχτή τη λαδόκολλα. 

Σερβίρουμε το κρέας περιχύνοντάς το με την αρωματική σάλτσα του. 

Αν θέλουμε τη σάλτσα ακόμη πιο πηχτή τη βράζουμε ξεχωριστά σε κατσαρολάκι, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.



ΨΗΜΜΕΝΟ



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ  












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου