… Εντάξει, ίσως να μην ήταν μόνο a touch. Για την ακρίβεια πρέπει να ήταν αρκετά περισσότερα γιατί μοσχομύρισε το σπίτι, η σκάλα, παραλίγο κι η αυλή.
Κάπως σαν το έβαψε ο ήλιος ο μισός και το φεγγάρι ακέριο. Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί - στο πατάρι είναι κρυμμένη η συνταγή. Κι αν το δέκατο έβδομο αιώνα έγιναν τρεις πόλεμοι για τα μπαχαρικά, στο σπίτι μας σήμερα έγινε ένας αλλά ιδιαίτερα άγριος. Για ένα ευωδιαστό κομμάτι της ‘πουτίγκας’ με τα καραμελωμένα μήλα και την κολασμένα αρωματική σως. Γιορτινή και χριστουγεννιάτικη είναι η συνταγή, αλλά ποιος αντέχει να περιμένει μέχρι τότε …
Κάπως σαν το έβαψε ο ήλιος ο μισός και το φεγγάρι ακέριο. Μπαχάρι, κανέλλα και φιλί - στο πατάρι είναι κρυμμένη η συνταγή. Κι αν το δέκατο έβδομο αιώνα έγιναν τρεις πόλεμοι για τα μπαχαρικά, στο σπίτι μας σήμερα έγινε ένας αλλά ιδιαίτερα άγριος. Για ένα ευωδιαστό κομμάτι της ‘πουτίγκας’ με τα καραμελωμένα μήλα και την κολασμένα αρωματική σως. Γιορτινή και χριστουγεννιάτικη είναι η συνταγή, αλλά ποιος αντέχει να περιμένει μέχρι τότε …
Πουτίγκα με καραμελωμένα μήλα και σως μπαχαρικών
Apple pepperpot pudding
υλικά:
125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
125 γρ. ζάχαρη (καστανή ή λευκή ή μισή-μισή)
2 μέτρια αυγά
225 γρ. κοσκινισμένη φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1/2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
200 ml μηλίτης*
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
6-7 μικρά μήλα**
Για την καραμελένια σως:
200 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας μελάσσα
1 κοφτό κουταλάκι κανέλλα
1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
200 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας μελάσσα
1 κοφτό κουταλάκι κανέλλα
1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Ξεκινάμε φτιάχνοντας την αρωματική σως καραμέλας.
Βάζουμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη σε τηγάνι αρκετά μεγάλο, ώστε να χωράει όλα τα μήλα σε μια στρώση.
Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση.
Ρίχνουμε τη μελάσσα και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Βράζουμε τη σως μέχρι ν’ αρχίσει να πήζει.
Προσθέτουμε τα μήλα, πλυμένα και κομμένα σε 4 ή 6 κομμάτια το καθένα.
Τα αφήνουμε να βράζουν όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Δουλεύουμε με σπάτουλα ή αυγοδάρτη τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και ενσωματώνουμε κοσκινίζοντας το μισό αλεύρι.
Προσθέτουμε τη σόδα και το μηλίτη και λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.
Τελευταίο ρίχνουμε το ξύσμα.
Βουτυρώνουμε ταψάκι ή φόρμα με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 24 εκ., και στρώνουμε τη βάση με λαδόκολλα.
Βάζουμε το ταψάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί για να αποφύγουμε το πλύσιμο του φούρνου, σε περίπτωση που ξεχειλίσει λίγη καραμέλα.
Αδειάζουμε στο ταψάκι τα μήλα και τη μισή σως …
… ρίχνουμε από πάνω τη ζύμη και κουνάμε το ταψάκι για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Τρυπάμε με οδοντογλυφίδα ή καλαμάκι από μπαμπού το κέντρο του γλυκού.
Αν δε βγει στεγνό, ψήνουμε για 5΄ ακόμη.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει για 5΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει για 5΄.
Αποφασιστικά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, προσέχοντας να μην καούμε από την καυτή καραμέλα.
Σερβίρουμε το γλυκό με 1-2 κουταλιές από την υπόλοιπη σως, την οποία θα χρειαστεί να ζεστάνουμε, και προαιρετικά με κρέμα βανίλια ή παγωτό.
*Μηλίτη (χωρίς αλκοόλ) βρήκα μόνο στο IKEA. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με χυμό μήλου.
(update: πλέον βρίσκουμε παντού μηλίτη).
**Αντί για μήλα μπορούμε να φτιάξουμε την πουτίγκα με κυδώνια ή αχλάδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου