εκεί θα τρυπώσω. Θα μαζέψω τις δυνάμεις μου, θα πάρω το καλαθάκι μου και θαρρετά θα μπω στο δάσος. Για το χατήρι μιας μεταξένιας νεράιδας, που έριξε ροδαλό χρωματάκι στο γκρίζο μας κι έστεψε μ’ ένα λαμπερό ουράνιο τόξο τον μονίμως βροχερό τελευταία ορίζοντά μας.
Χρειάζομαι φρούτα του δάσους για το κέικ που θα της φτιάξω, κι ας αργούν πολύ ακόμη να φανούν δοντάκια στο στόμα της. Raspberry θέλω να βρω στο χρώμα πού ’χουν τα τριανταφυλλένια μαγουλάκια της, και blueberry βαθιά μπλε σαν τα ματάκια της που δεν καλοάνοιξαν ακόμη. Κι αμυγδαλάκια μικρά, τρυφερά και χνουδωτά σαν το δερματάκι της …
Χρειάζομαι φρούτα του δάσους για το κέικ που θα της φτιάξω, κι ας αργούν πολύ ακόμη να φανούν δοντάκια στο στόμα της. Raspberry θέλω να βρω στο χρώμα πού ’χουν τα τριανταφυλλένια μαγουλάκια της, και blueberry βαθιά μπλε σαν τα ματάκια της που δεν καλοάνοιξαν ακόμη. Κι αμυγδαλάκια μικρά, τρυφερά και χνουδωτά σαν το δερματάκι της …
Κέικ με φρούτα του δάσους και αμύγδαλα
υλικά:
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει ή αλεύρι με μπέικιν
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. φρούτα του δάσους*
100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
2 αυγά
25 γρ. αμύγδαλο φιλέ
50 ml γάλα
λίγες σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου ή 2 κουταλιές σούπας αμαρέττο
Προεργασία:
Αν δεν έχουμε ξασπρισμένα αμύγδαλα, ζεματάμε τα αμύγδαλα με καυτό νερό και τα ξεφλουδίζουμε πανεύκολα, πατώντας τα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη.
Τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα αλέθουμε στο multi.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ή στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το γάλα και το εκχύλισμα αμυγδάλου ή το λικέρ και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε με σπάτουλα.
Κοσκινίζουμε τη φαρίνα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα μαζί με τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας κυκλικά με τη σπάτουλα.
Τελευταία ρίχνουμε τα φρούτα και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και στρώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10΄, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.
* Δεν ξέρω αν κάποιος που δε συγγενεύει με τον Ωνάση, την Κοκκινοσκουφίτσα, το Γουίνι ή το Χάνσελ και τη Γκρέτελ μπορεί να βρει και ν’ αγοράσει φρέσκα φρούτα του δάσους, στη δική μου επικράτεια πάντως η μόνη εκδοχή είναι τα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους που χρησιμοποιώ απευθείας από την κατάψυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου